Besök i Nordkoreas lyxboende – övervakning dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Den Nordkoreanska regimen är känd för att noga övervaka sina medborgare. Även landets mer välbärgade medborgare hålls under lupp. Finska Yles korrespondent har fått besöka ett lyxkvarter i huvudstaden Pyongyang där de boende lever med konstant övervakning.

Lyxlägenheterna ligger på en gata med namnet Framtidens forskares gata, i centrala Pyongyang. Här reser sig en handfull färgglada höghus mot skyn. Att få en lägenhet här är inte helt lätt.

En av dem som lyckats är Om Hui Ok. Hon bor här i en 220 kvadratmeter stor våning tillsammans med sin man, en lärare på stadens tekniska högskola.

– När jag gifte mig fick jag, tack vare vår store ledares omsorg, chansen att bo här. Det är som ett palats som resten av världen kan avundas, säger hon.

Inget vatten och ingen värme

Men frågan är om boendet väcker så mycket avund ens bland Pyongyangborna. Förra vintern slutade både vatten och värme att fungera i huset. Även hissen stod stilla i den 25 våningar höga byggnaden. Nu däremot är problemen borta berättar Om Hui Ok för Yles reporter.

– Vi har elektricitet 24 timmar om dygnet här, försäkrar hon.

Grannarna tävlar mot varandra

Förutom elen är även övervakningssystemet igång dygnet runt. Kvarterets bostadshuskommitté gör regelbundna kontroller i huset. Varje dag får de boende obligatoriska uppgifter att utföra, såsom civilförsvarsrepetitioner.

Resultaten från övningarna sammanställs och visas upp offentligt så att hela grannskapet kan se vem som skött sig bäst. Vem som har samlat mest skräp och vem som arbetat hårdast.

– Man för statistik för en tävling. Vi har fått så fina lägenheter tack vare vår ledare så vi tävlar om vilken familj som håller sitt hem renast och vackrast, säger Om Hui Ok.

Oannonserade besök mitt i natten

Bostadshuskommitén, som går under namnet Inminban, har fler uppgifter än att se till att kvarteret är rent och snyggt. Organisationen är också polisens och säkerhetspolisens förlängda arm, med uppgift att övervaka invånarna. De gör oannonserade besök, ibland mitt i natten.

– Inminban har sina egna regler. De besöker varje hem och inspekterar. Familjerna kan då klättra eller tappa i rankingen. Grannarna tittar på resultaten och sporras att jobba hårdare och nå bättre resultat. Resultaten visar hur lojal man är, säger Om Hui Ok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.