Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demonstranter utanför Michigans kongressbyggnad kräver ett stopp för coronarestriktionerna. Foto: Jeff Kowalsky/TT-AFPVisa alla (3)
Visa alla (3)

Beväpnade demonstranter i protest mot nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer, vissa beväpnade, demonstrerade på torsdagen mot coronarestriktionerna utanför kongressbyggnaden i Lansing, huvudstad i den amerikanska delstaten Michigan. En grupp försökte ta sig in i salen där kongressledamöterna sammanträder, men stoppades av polis i foajén.

”Släpp in oss, släpp in oss”, skanderade demonstranterna i foajén enligt tidningen Detroit Free Press. Några tog sig upp på åhörarläktaren, till visst obehag för politikerna nedanför.

”Direkt ovanför mig skriker män med gevär mot oss. Vissa av mina kolleger har tagit på sina skottsäkra västar. Jag har aldrig uppskattat våra säkerhetsvakter så mycket som i dag”, skrev senator Dayna Polehanki på Twitter.

Tillåtet att bära vapen

Delstaten tillåter att invånarna bär vapen öppet, även inne i kongressbyggnaden.

-Det finns alltid en risk, men vi är beredda på det, säger Brian Oleksyk vid delstatspolisen till Detroit Free Press.

Underhusets talman Lee Chatfield säger att varje amerikan har rätt att protestera, men att han är besviken över att vissa bröt mot riktlinjerna för social distansering och att några få bar plakat som uppmanade till våld.

Det finns inga uppgifter om att någon skadades i samband med demonstrationen.

Kongressen mot guvernören

Initiativet kommer från organisationen Michigan United for Liberty, som hävdar att den demokratiska guvernören Gretchen Whitner har överträtt sina befogenheter och inskränkt medborgarnas rättigheter på ett olagligt sätt.

Protesten kallades American Patriot Rally (amerikanska patriotmötet) och organiserades av organisationen Michigan United for Liberty (Michigan förenat för frihet). Delstatens lagar tillåter att vapen bärs öppet. Foto: Jeff Kowalsky /TT-AFP

Whitner har utlyst undantagstillstånd och förbjudit onödiga arbetsresor, restaurangbesök och besök i köpcentrum. Det är däremot tillåtet att vistas utomhus, att handla matvaror och medicin och att söka sjukvård.

Kongressens båda kamrar, som har republikansk majoritet, röstade på torsdagen mot Whitners förslag om en förlängning av undantagstillståndet till den 15 maj. Det kommer ändå att förlängas via ett dekret från Whitner, uppger Detroit Free Press.

Fler än 41 000 personer har testat positivt för det nya coronaviruset i delstaten. Nästan 3 800 har avlidit efter att ha smittats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet