Foto: TT

Beväpnade män ska ha intagit ukrainsk postering

Uppdaterad
Publicerad

Vad som misstänks vara ryska soldater har nu intagit en militär postering på Krimhalvön, men övertagandet ska ha skett utan skottlossning.

Beväpnade män uppges ha intagit en ukrainsk militärpostering på Krimhalvön – men inga skott ska ha avfyrats.

Militärposteringen sägs vara en flygbas som tillhör det ukrainska flygvapnet. Omkring 100 ukrainska soldater är posterade på basen, uppger nyhetsbyrån Interfax, som citerar Ukrainas försvarminister.

Krimkonflikten

Proryska styrkor sägs ha brutit sig in genom grindarna till anläggningen på kvällen svensk tid, samtidigt som de ukrainska soldaterna som stod vakt låste in sig i sina baracker, enligt Ukrainas försvarsdepartement. Omkring 20 angripare ska ha kastat chockgranater, rapporterar AP.

Men uppgiifterna om vad som hänt är motstridiga. BBC rapporterar att det inte verkar som om basen har tagits över, men att två lastbilar med soldater från ryska svartahavsflottan finns utanför. Pro-ryska demonstranter finns också utanför basen, och stämningen är fientlig, enligt BBC:s reporter på plats.

De proryska styrkorna förhandlar med basens befälhavare, rapporterar nyhetsbyrån AFP, som dock inte på egen hand har kunnat bekräfta uppgifterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet