Jill och Joe Biden under talet i Buffalo. Foto: TT/David Maxwell

Biden: Det var inhemsk terrorism

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden besökte staden Buffalo på tisdagen för att hedra offren för helgens dödliga skjutning då tio människor miste livet. Joe Biden kallade dådet för inhemsk terrorism.

– Det som hände här var terrorism. Inhemsk terrorism, sa Biden i ett tal till offrens anhöriga och företrädare för lokala myndigheter plus människor som först var på plats efter dådet.

– I Amerika kommer inte ondskan att segra, det lovar jag. Hatet kommer inte att råda och vit överhöghet kommer inte få sista ordet.

Joe Biden kallade idéerna om ”vit överhöghet” för ”ett gift” och tog i talet upp de högerextrema konspirationsteorier som florerar om ett pågående folkmord på vita, teorier som uppmanar till våld.

– Nu är det dags för det amerikanska folket från alla folkgrupper, att som en majoritet tillbakavisa vit överhöghet.

Utreds som rasistiskt hatbrott

Det var i lördags som en 18-årig man öppnade eld och sköt ihjäl sammanlagt tio människor i och utanför en matbutik. Mannen filmade dådet med hjälmmonterad kamera och direktsände händelsen på nätet. Han rapporteras också ha lagt någon form av rasistiskt manifest på internet.

De boende i området var i huvudsak svarta personer.

Polisen utreder dådet som ett rasistiskt hatbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer dödades när en gärningsman öppnade eld vid en stormarknad i Buffalo, USA, på lördagen. Foto: Joshua Bessex/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.