USA:s president Joe Biden håller ett tal vid en sol- och vindenergianläggning i Arvanda, Colorado, på tisdagen. Foto: Evan Vucci

Biden: Extremvädret kostar 100 miljarder dollar

Uppdaterad
Publicerad

Extremvädret och dess effekter som har drabbat USA under året kommer att kosta landet över 100 miljarder dollar, eller runt 900 miljarder kronor. Det säger president Joe Biden.

De många oväder, översvämningar och skogsbränder som orsakas av extremvädret kostar amerikanerna allt mer, i såväl påfrestningar och liv som pengar.

Under sin pågående resa till tre delstater drabbade av extremvädrets effekter säger Joe Biden att kostnaderna för 2021 kommer att landa på över över 100 miljarder dollar. Under måndagen uppgav han att fjolårets kostnader tickade upp till 99 miljarder dollar och han varnar för att kostnaderna bara riskerar att öka, och att det extrema vädret kommer att bli värre.

– Även om det inte händer hos dig kommer du att känna av effekterna, säger Biden.

Biden: Måste minska vårt bidrag till klimatförändringarna

Under sin resa har Biden besökt sol- och vindenergianläggningar och vill se fler energialternativ till fossila bränslen.

– Vi måste satsa på investeringar som minskar vårt bidrag till klimatförändringarna. Och det i dag, inte i morgon, sade han under sitt tal vid en anläggning för förnybar energi i Golden, Colorado.

Delstaten är presidentens sista anhalt på resan där han tidigare besökt norra Kalifornien och Idaho. Och samtidigt som han själv bevittnat skadorna efter de våldsamma skogsbränderna där har den tropiska stormen Nicholas dränkt kustområden i Texas och Louisiana i översvämningar och kraftiga regn.

Senaste stormen: Nicholas

Hundratusentals hem och företag saknar el där Nicholas dragit fram, men inga dödsfall har rapporterats. Ovädret rör sig österut, mot Mississippi och Florida, men tappar i fart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer