Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Foto: TT

Mätning: Coronakris väljarnas nyckelfråga – Biden vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Demokraten Joe Biden leder rejält mot president Donald Trump i en färsk nationell opinionsundersökning, men i avgörande delstater förefaller Trump knappa in. Coronakrisen är väljarnas nyckelfråga, och där leder Biden.

Med mindre än två månader kvar till USA-valet säger 52 procent att de avser rösta på Demokraternas kandidat Joe Biden, i en ny nationell opinionsundersökning från Reuters/Ipsos. Det är tolv procentenheter mer än de 40 procent som säger att de tänker rösta på Donald Trump.

Men valet avgörs inte genom nationell omröstning utan genom elektorsval, och Trump kan bli omvald utan att ha majoriten av rösterna. För fyra år sedan fick Hillary Clinton nästan tre miljoner fler röster än Trump, som ändå vann valet. Enligt Reuters tycks Trump också knappa in i avgörande delstater.

Reinfeldt: ”Anti-Trump”

Bidens kampanj kretsar kring att framställa sig som Trumps motsats, säger Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt i onsdagens avsnitt av Utrikesbyrån.

Biden vill vara en kandidat nära mitten som kan vinna brett genom att vara ”decent”, anständig på svenska.

– Kontrastverkan är extremt viktig. Det är som att det blir ett personval – en anti-Trump, säger Reinfeldt, som har träffat Biden och som nyligen har släppt en bok om USA-valet.

”Helt okej”

Men anständig har inte vunnit över alla väljare ens i det egna partiet. Vissa unga längre ut till vänster läser snarare in ordet ”decents” andra betydelse, att något är skapligt.

– För mig betyder decent ”helt okej”, säger Peg Parnevik, också gäst i programmet och uppväxt i USA.

– Han kommer inte att förstöra landet men han kommer inte att göra något helt revolutionärt.

Corona-valet 2020

Enligt dem nya opinionsundersökningen är coronakrisen väljarnas viktigaste fråga. 28 procent svarar att det avgör deras val, och 51 procent av dem säger sig tro att Biden tacklar krisen bäst, mot 38 procent för Trump.

Att Biden ses som ”anti-Trump” stöds av tidigare mätningar. Förra månaden uppgav 56 procent av tillfrågade Biden-väljare att de tänkte rösta på honom helt enkelt för att han inte är Trump. 31 procent av Biden-väljarna oroade sig samtidigt för hans ålder och hälsa, mot 1 procent av den knappt fyra år yngre Trumps väljare.

Höstsäsongens första avsnitt av SVT-programmet Utrikesbyrån nystar i USA-valet och Joe Bidens kandidatur. Se avsnittet här.

Bakgrund: Joe Biden

Visa

Demokraten Joseph ”Joe” Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Betonar ofta sin arbetarbakgrund, Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin och hans far var bilförsäljare.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident.

Bidens sorgliga familjehistoria är väl känd i USA: 1972 omkom hans dåvarande hustru Neilia Hunter i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Parets två unga söner skadades men överlevde. Biden, som en månad tidigare valts till senator, sågs åren efter i princip varje kväll åka den 90 minuter långa tågresan hem till Wilmington för att natta sina söner.

Biden gifte om sig 1977 med Jill Tracy Jacobs och paret fick en dotter. Under tiden som vicepresident drabbades han av ytterligare en personlig tragedi då hans äldste son Beau 2015 avled i hjärncancer.

Den tidigare vicepresidenten beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna. Har försökt bli USA:s president två gånger tidigare. Kampanjen 1988 blev ett fiasko då det visade sig att han plagierat ett tal.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer