Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg: ”Auktoritära regimer som Ryssland och Kina utmanar den internationella ordningen”. Foto: OLIVIER HOSLET / POOL/TT

Kina klassas för första gången som ”utmaning” för Nato

Publicerad

Kinas militära ambitioner är en utmaning för Nato, det slås fast för första gången i ett gemensamt uttalande från måndagens Nato-toppmöte. Agendan för mötet handlade till stor del om hur man ska förhålla sig till Kina och Ryssland.

”Kinas växande inflytande och internationella politik kan skapa utmaningar som vi måste hantera tillsammans som en allians”, konstateras i uttalandet.

Det är första gången Kina nämns på det sättet i ett gemensamt uttalande från medlemsländerna i Nato, enligt CNN. Fokuset på Kina är nytt, men landets agerande klassas som en utmaning, medan Ryssland klassas som ett ”hot mot den euro-atlantiska säkerheten” i meddelandet.

Kina och Ryssland dominerade dagordning

Agendan på måndagens toppmöte dominerades av förhållningssättet till Kina och Ryssland.

Relationen till Kina och Ryssland har förändrats drastiskt sedan 2010 då de senaste strategidokumenten för alliansen skrevs.

Nato-länderna har under måndagen sammanfattat sina ståndpunkter på en rad områden i 79 punkter och ”öppnar ett nytt kapitel i de transatlantiska relationerna”.

”Kina delar inte våra värderingar”

Generalsekreteraren Jens Stoltenberg betonar vikten av att alliansen står enig mot hot från alla håll, och Kina är ett tänkbart sådant.

– Vi är överens om att vi måste stå starka tillsammans i Nato, för att försvara våra intressen och värderingar, särskilt nu i en tid då auktoritära regimer som Ryssland och Kina utmanar den internationella ordningen, säger Stoltenberg efter mötet i Bryssel.

– Kina delar inte våra värderingar. Vi ser hur de slår ner på demokratiska väljare i Hongkong och förföljer minoriteter i sitt eget land.

”Starkare än någonsin”

För Joe Biden blev det första Nato-toppmötet sedan han valdes till USA:s president. ”Vår Nato-allians är starkare än någonsin” twittrade Joe Biden inför mötet.

Budskapet från amerikanskt håll är att man är fast besluten att förbättra samarbetet med Nato efter Donald Trumps tid, som trasslade till relationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.