President Biden pratar i telefon med sin ukrainska motpart Volodymyr Zelenskyj. Foto: Susan Walsh/TT

Biden: Rysk invasion i februari klar möjlighet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden varnade i ett telefonsamtal med sin ukrainska motpart Volodymyr Zelenskyj för att ett ryskt anfall i februari är en ”klar möjlighet”. 

Samtidigt har USA begärt ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndag för att diskutera Ukrainakrisen. 

Enligt Vita huset uttryckte Biden i sitt telefonsamtal med Zelenskyj på torsdagskvällen farhågor som hans administration haft den senaste tiden. 

President Biden sade att det finns en klar möjlighet att ryssarna kan invadera Ukraina i februari, säger Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. 

Uttryckte stöd 

Under samtalet med Zelenskyj bekräftade Biden återigen USA:s och dess allierades stöd till Ukraina och diskuterade också eventuell ekonomisk hjälp till landet vars ekonomi satts under press av den spända situationen. 

Ryssland har mobiliserat militära styrkor nära gränsen till Ukraina de senaste månaderna vilket väckt oro för att Moskva planerar att invadera sitt grannland. 

Ryssland har förnekat några sådana planer och har ställt en rad krav på USA och Nato som de säger ska öka säkerheten i Europa. 

Möte i säkerhetsrådet 

Samtidigt har USA begärt ett offentligt möte i FN:s säkerhetsråd på måndag för att diskutera krisen i Ukraina och ett ryskt ”hotfullt beteende”. 

”Över 100 000 ryska soldater har placerats ut vid den ukrainska gränsen och Ryssland är inbegripet i andra destabiliserande aktiviteter riktade mot Ukraina, vilket utgör ett direkt hot mot fred och säkerhet och FN:s stadgar”, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i ett uttalande. 

Hon tillade att säkerhetsrådets 15 medlemmar ”måste granska fakta och överväga vad som står på spel för Ukraina, för Ryssland, för Europa och för de grundläggande åtagandena och principerna i den internationella ordningen om Ryssland skulle gå vidare och invadera Ukraina”. 

Som en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd har Ryssland vetorätt över alla resolutionsförslag i rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.