Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Joe Biden höll ett starkt tal” säger statsminister Stefan Löfven som är på plats vid FN-huset i New York. Foto: Pelle Sterner/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Biden vädjar om samarbete i en avgörande tid

Uppdaterad
Publicerad

President Biden har hållit sitt första tal i FN:s generalförsamling, ett linjetal som markerade presidentens utrikespolitik.

– Vi har vänt blad, sade Biden och konstaterade att USA för närvarande inte befinner sig i krig.

Han framhöll att USA går in i en tid av obeveklig diplomati efter händelserna i Afghanistan. Biden sade också att USA ska undvika militära insatser om de inte är ”tydliga och uppnåeliga”.

Kraftigt ökat stöd

Biden konstaterade att USA inte har någon allierad som står närmare, eller är mer pålitlig än Australien. Uttalandet bör ses mot bakgrund av den uppmärksammade ubåtsuppgörelsen länderna emellan, som gett upphov till en diplomatisk kris med Frankrike och EU på ena sidan och USA och Australien på den andra.

Vidare meddelade han att USA kraftig ökar sitt stöd till arbete som rör covid-19 och till internationella klimat- och miljöinsatser.

Löfven kommenterar

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade presidentens tal.

– Biden är fullt medveten om betydelsen av det internationella samarbetet. Jag har träffat Biden fyra gånger när han var vicepresident och känner mig trygg med att han har den insikten och vill bygga relationer.

– Han var tydlig med det i sitt tal i dag också, tillägger Löfven som befinner sig i New York.

Guterres först ut

Men först ut när generalförsamlingen officiellt samlades på tisdagsförmiddagen lokal tid var FN:s generalsekreterare António Guterres.

FN-basen varnade för en alltmer splittrad värld och manade till dialog mellan stormakterna USA och Kina.

– För att återställa förtroendet och inspirera till hopp behöver vi samarbete. Vi behöver dialog. Vi behöver förståelse, sade Guterres.

Generalförsamlingen samlas för sin 76:e session, med många av världens stats- och regeringschefer på plats i New York. På grund av coronapandemin väljer dock flera ledare att skicka förinspelade tal till generalförsamlingen.

Statsminister Löfven talar i generalförsamlingen på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Joe Biden höll ett starkt tal” säger statsminister Stefan Löfven som är på plats vid FN-huset i New York. Foto: Pelle Sterner/SVT
”USA har inte någon allierad som står närmare, eller är mer pålitlig än Australien.” sa Joe Biden under sitt anförande vid FN:s generalförsamling. Uttalandet är mot bakgrund av den kontroversiella ubåtsuppgörelsen som orsakat diplomatisk kris. Foto: Eduardo Munoz/TT