Foto: Riskyy-Abz

Bil körde in i folkmassa i Newcastle

Uppdaterad
Publicerad

En bil ska ha kört på flera människor i Newcastle under eid-firande. Polisen säger att det inte handlar om en terrorattack. En 42-årig kvinna är gripen, och ögonvittnen uppger till BBC att kvinnan själv deltog i bön strax innan, och förlorade kontroll över bilen när hon körde därifrån. Sex personer ska ha skadats i olyckan.

Enligt Chronicle Live ska en bil ha kört på flera fotgängare på Westgate Road i Newcastle. Ett barn ska ha blivit påkört, enligt Chronicles reporter. Minst 20 polisbilar ska ha åkt till platsen.

Bilen ska ha kört på sex eller sju personer, enligt Chronicle Live.

Magdalena Lukasha var nära olycksplatsen med sin familj.

– Många barn var där, folk hade samlats till bön inför (den muslimska högtiden) Eid. Min man såg bilen köra på sex eller sju människor, säger hon till Chronicle Live.

Polisen: inte terror-relaterat

En talesperson för polisen säger att olyckan inte tros vara terror-relaterad.

”Ögonvittnen berättar att det är en olycka. En bil ska ha kört på människor på parkeringen vid ett sportcenter”, skriver Chronicles reporter på twitter.

Polisen i Northumbria meddelar att sex personer har skadats och att de har gripit en 42-årig kvinna.

Ett vittne säger att kvinnan själv hade deltagit i helgfirandet, men tappade kontrollen över fordonet när hon skulle köra iväg.

Asif Anwar, såg olyckan. Hundratals personer hade samlats i området för att be och markera slutet på den muslimska fastemånaden Ramadan.

– Kvinnan tappade kontroll över bilen och körde på flera personer, två av dem var barn.

Enligt uppgifter från ambulanspersonal ska istället tre av de skadade vara barn. Samtliga befinner sig på sjukhus.

Ett ögonvittne uppger till BBC att kvinnan själv ska ha deltagit i en bön vid en närliggande lokal, och nu var på väg från platsen.

”Det var kaos, alla fick panik”

Nyligen körde en skåpbil in i en folkmassa intill en moské i Finsbury Park i London. Föraren skrek att han ville döda muslimer och händelsen utreds som terrordåd. Därför var Asif Anwars första tanke att det var ett terrordåd.

– Det var kaos, alla fick panik. Alla tänkte direkt på terrorism, säger han till Chronicle.

Enligt ett annat ögonvittne ska ett av de barn som skadats i olyckan vara 10-års åldern. Två personer skadades väldigt allvarligt, enligt samma ögonvittne.

Vittnet Umar Nyanzi säger till Chronicle att fordonet till slut stoppades genom att någon hoppade in i bilen och drog i handbromsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.