Foto: SVT Design

Bilbomb vid turkisk polisstation

Uppdaterad
Publicerad

En bilbomb har detonerat vid en polisstation i södra Turkiet, nära gränsen till Syrien, rapporterar turkisk statsmedia. Tre personer ska ha dödats och fler än 30 personer skadats.

Enligt nyhetsbyrån Dogan handlar det om en självmordsattack med en van lastad med uppemot ett halvt ton sprängämnen som ägt rum i staden Midyat i provinsen Mardin, nära syriska gränsen. Den mycket kraftiga explosionen slet sönder fasaden på ett femvåningshus, rapporterar Reuters.

Efter att dådet ägt rum utbröt våldsamheter mellan turkiska säkerhetsstyrkor och militanta PKK-anhängare, uppger en turkisk säkerhetskälla, enligt Reuters. Samtidigt anlände räddningstjänst till platsen eskorterade av säkerhetsstyrkor, varpå området började utrymmas.

Följer på gårdagens attack

Även under gårdagen, mitt i morgonrusningen, inträffade en bilbombsattack mot ett polisfordon i Istanbul som dödade 11 människor. Ingen har ännu tagit på sig skulden för attacken, men PKK har tidigare utfört liknande attacker i Istanbul och Ankara.

I Mardin, en region där en majoritet av befolkningen är kurder, har PKK under tre decennier fört en väpnad kamp för kurdiskt självstyre. Våldet har eskalerat sedan vapenvilan bröt samman för ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.