Installationen av Barack Obama 2009 och Donald Trump 2017. Nu visar det sig att AP:s bild i fredags är tagen en halvtimme före den andra. Foto: AP

Bilderna avslöjar inte hela sanningen om Trumpinstallationen

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring de omtvistade bilderna från presidentinstallationen fortsätter. Nu visar det sig att AP:s fotografier inte är helt jämförbara eftersom de inte är tagna vid samma tidpunkt – det skiljer en halvtimme mellan fototillfällena.
Trots det finns inget som tyder på att Donald Trump slog publikrekord.

Bilderna från Washingtonmonumentet som kablades ut över världen i fredags visade relativt små folkmassor och tomma platser på läktarna, medan betydligt fler människor siktades på fotografier tagna vid Barack Obamas installation 2009.

Trots det har Trumpadministrationen hårdnackat vägrat att erkänna att Obama hade större publik än Trump. Häromdagen anklagade Vita husets talesperson Sean Spicer medierna för att förvränga sanningen.

– Detta var den största publik som någonsin bevittnat en installation. Både på plats och runtom i världen. Punkt, sade Sean Spicer.

Nu kommer nya uppgifter om de omtvistade bilderna.

Inte tagna vid samma tidpunkt

Danska tidningen Ekstra Bladet har talat med nyhetsbyrån AP som avslöjar att deras bilder inte är tagna vid samma tidpunkt. Det skiljer en halvtimme mellan fototillfällena. Enligt nyhetsbyråns bildredaktör Tony Hicks är bilden från Trumps installation tagen från toppen av Washingtonmonumentet klockan 11 på fredagen. Vid Obamas installation togs bilden klockan 11.30. Båda installationerna skedde klockan 12.

Det här innebär emellertid inte att Trump slagit publikrekord. I en video från det amerikanska nyhetsprogrammet PBS NewsHour får man en överblick över hela installationen i fredags, den visar att även när folkmassan var som störst så kom antalet inte i närheten av 2009 års siffror.

Har inga bevis

Trumpadministrationen har heller inte lagt fram några bevis för att påståendet om publikrekord är sant.

Enligt myndigheterna i Washington var uppskattningsvis 1,8 miljoner människor på plats när Obama svors in för åtta år sedan.

Statistik från lokaltrafiken i Washington visar att 193.000 personer hade rest med tunnelbanan på fredagen när klockan var 11. Det kan jämföras med 513.000 resenärer vid samma klockslag vid Obamas installation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet