Rob O'Neill hävdar att han sköt bin Laden. Foto: TT

Bin Ladinskytt ifrågasatt

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar i det Navy Seal-förband som dödade Usama bin Ladin i Pakistan 2011 har kommit med motstridiga påståenden om vem det faktiskt var som avlossade de dödande skotten.

Tidningen Washington Post publicerade i torsdags en artikel som citerade den tidigare Navy Seal-medlemmen Rob O'Neill, som hävdar att han dödade bin Ladin. O'Neill säger att han sköt ett skott som träffade bin Ladin i pannan, efter att han och två andra soldater stormat in i rummet i al-Qaidaledarens hus i Abbottabad.

Men enligt en anonym källa nära en av de andra soldaterna var det en av dem som sköt det dödande skottet.

O'Neill har erkänt att de två andra soldaterna också öppnade eld mot bin Ladin. En av dem var Matt Bissonette som skrev boken ”No Easy Day” om räden. I boken framgår inte vem som sköt men Bisonette sade i en intervju i torsdags att ”två olika personer berättar två olika historier av två olika anledningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.