Blomsterhav för offren vid dödskjutningen i Aurora, USA. Foto: Scanpix

Katastrofen i Aurora kunde ha blivit värre

Uppdaterad
Publicerad

Det halvautomatiska gevär som den misstänkte 24-åringen, James Holmes, använde hakade upp sig.

Detta tvingade Holmes att byta till ett annat gevär med mindre eldkraft. Det säger en myndighetsperson som vill vara anonym till nyhetsbyrån AP. Enligt polisen kan det halvautomatiska geväret avfyra uppemot 60 skott i minuten.

Under lördagen arbetade polisen med att desarmera sprängmedel som Holmes hade riggat i sin lägenhet; behållare med explosiva vätskor och kemikalier som skulle ha dödat ”vem som helst som gick in”, enligt polisen. Där var sprängmedel nog att lägga hela kvarteret i ruiner.

Misstänkte James Holmes ska ha köpt stora mängder ammunition på internet under de senaste fyra månaderna, bland annat 6.000 kulor.

-Det förklarar varför han hade så många magasin, så mycket ammunition och allt som vi fann i lägenhet, sade polischefen Dan Oates.

-Jag anser att det är bevis på beräkning och avsikt.

Obama ligger lågt

USA:s president Barack Obama har kritiserats för att inte ha berört de frikostiga vapenlagarna, än mindre att de skulle vara föremål för förändring. Tvärtom har presidenten legat lågt, något som av vissa tolkas som en eftergift för de starka vapenintressen som finns i USA.

-Presidenten har olyckligtvis uppvisat ett bristande ledarskap när det gäller att stå upp emot vapenlobbyn, säger Daniel Vice vid Brady Center to Prevent Gun Violence, efter fredagens dödsskjutningar, uppger CNN.

De vapen och den stora mängd ammunition som gärningsmannen använde vid massakern kom han över helt lagligt, enligt polisen.

”In i helvete rasande”

Polisens experter rörde sig försiktig, centimeter för centimeter när de sökte efter och oskadliggjorde mängder av laddningar i lägenheten.

-Inga misstag fick ske, lägenheten var gjord för att döda vem som än steg in där, sade Oates.

-Och vem skulle troligen komma dit först? Jo, en polis.

Mineringarna hade kunnat kräva långt fler offer om de detonerat, men experterna oskadliggjorde dem under lördagen. När polisen insåg faran utrymdes hyreshuset där lägenheten ligger, grannfastigheterna och ett stort område runt om.

Den 24-årige James Holmes som bodde där är gripen för att ha skjutit ihjäl tolv människor och skottskadat tiotals vid fredagens premiär på den senaste Batmanfilmen i staden Aurora i Colorado.

-Om vi är arga? Vi är så in i helvete rasande över vad som hänt i vår stad och de underbara människor som bor här och över vad han hotade att göra med våra poliser, sade Oates.

Kritiskt för fem

Tillståndet är kritiskt för fem skadade, sade University of Colorado Hospital som tog emot 23 från massakern. En av dem är mamman till en sexårig flicka som är ett av dödsoffren. Mamman träffades i halsen och buken.

Tio människor har skrivits ut från universitetssjukhuset. Auroras medicinska klinik vårdar ytterligare sju, varav fyra i intensivvård.

Christian Bale, som gör Batman i filmen The Dark Knight Rises, är bedrövad och förfärad över mardrömmen vid premiären på hans film:

-Ord kan inte uttrycka den förfäran som jag känner. Jag kan inte riktigt sätta mig in i smärtan och sorgen för offren och deras kära, men mitt hjärta klappar för dem.

Sitter isolerad

James Holmes sitter i isolerat förvar för sin egen säkerhets skull, uppger myndigheterna. En enstörig, avhoppad doktorand i neurovetenskap, lyder beskrivningen av honom.

-Isolering är rutin i väldigt uppmärksammade fall och beror inte på något särskilt hot, säger sheriff Grayson Robinson i Arapahoe County.

Holmes, som inte är tidigare straffad för något annat än en fortkörning, ställs inför ett första domstolsförhör på måndag.

President Barack Obama möter anhöriga till offren i Aurora under söndagen, innan han på måndag fortsätter på en turné i västra USA.

* Dödsskjutningen på biografen i Aurora, Colorado, i fredags krävde minst tolv människoliv, och var den blodigaste i sitt slag sedan skjutningen på Virginia Tech i april 2007.

* Den misstänkte mördaren, 24-årige James Holmes, hade färgat sitt hår rött och var utklädd till Jokern – en av seriehjälten Batmans ärkefiender.

* Holmes hade också planterat bomber och behållare med brandfarlig vätska i sin lägenhet, som utlöstes med snubbeltrådar.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Aurora

Mer i ämnet