Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgitta Ohlsson (L): Det här är en berättelse i en större berättelse i Europa

Birgitta Ohlsson (L): Det här är en berättelse i en större berättelse i Europa

Uppdaterad
Publicerad

En balanserande kraft i Europa som kommer få stora konsekvenser för svensk del. Så beskrevs brexit som nu sannolikt står inför dörren av Moderaternas tidigare ledare och föredetta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson (L) som gästade Morgonstudion under fredagsmorgonen.

– Det är större än vi trodde, men så funkar det brittiska valsystemet. Boris Johnson lyckades få budskapet ”Get brexit done” att fästa, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Han menar också att valresultatet är en reaktion på att Labourpartiet har drivit åt vänster och har en partiledare som är djupt impopulär.

Birgitta Ohlsson (L) å sin sida är besviken.

– Hoppet är det sista man förlorar så många av oss trodde ju att efter framgångarna för många EU-positiva partier i Europaparlamentsvalet, kanske det skulle finnas någon form av vrede hos befolkningen, men det blev tyvärr inte så. Men det här är en berättelse i en större berättelse i Europa.

Stora konsekvenser för Sverige

Reinfeldt har tidigare sagt att det är en förlust för EU och sorgligt för Sverige att Storbritannien lämnar EU-gemenskapen.

– De har varit en balanserande kraft i Europa, förklarade han i SVT:s Morgonstudion.

För svensk del kommer det också få stora konsekvenser, menar Birgitta Ohlsson.

– Det kommer smärta mycket för Sverige och för svensk del är Storbritannien det tredje största exportlandet. Stockholmsregionen är den absolut viktigaste partnern, så det här är allvarligt, säger hon och menar att de svenska företag som inte ännu gjort sin brexitläxa måste börja nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer