Mellanösternanalytikern om Libanon: ”Behövs en samlad oppositionsrörelse”

Uppdaterad
Publicerad

Vreden mot det politiska läget i Libanon växer och ett nyval är utlyst. Men enligt Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren har landet en lång väg kvar innan det kan komma på fötter igen.

– Det behövs en samlad oppositionsrörelse, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Sedan explosionen i Beirut har Libanons regering avgått och ett nyval utlysts. Samtidigt fortsätter folkets missnöje mot det politiska styret och den utbredda korruptionen i landet att växa.

När mellanösternanalytikern Bitte Hammargren gästar SVT:s Morgonstudion på onsdagen beskriver hon läget som extremt spänt.

Explosioner i Beirut 2020

– Det civilsamhälle som finns i Libanon riktar ju sina protester mot det man uppfattar som en maffiastyrd verksamhet bakom kulisserna, där olika mäktiga intressen har slagit klackarna i marken. När premiärministern tillkännagav sin avgång sade han att korruptionen är större än staten. Och det råder en sanning i detta, säger Bitte Hammargren.

”Libanenerns själva som hjälper varandra”

Enligt Bitte Hammargren är statens institutioner helt frånvarande på gatorna och i räddningsarbetet. Samtidigt uppges landet vara bankrutt.

– Det är ett land där pengarna har flutit iväg någon annanstans. Statens kassa är tömd. Libanon har en av världens högsta utlandsskulder per capita, det finns ingen mat i lager, det finns ingen el till vanliga medborgare och det finns inget vatten, säger hon.

– Det är libaneserna själva som hjälper varandra.

Alternativ finns i fredsavtal

Libanon har ansökt om lånegarantier från Internationella valutafonden, IMF, men förhandlingarna har gått i stå då ett av kraven har varit strukturella reformer som skulle ge IMF insyn i den libanesiska ekonomin.

Bitte Hammargren anser att alternativen för landet framöver sannolikt finns i det fredsavtal som avslutade inbördeskriget för 30 år sedan.

– Det föreskrev egentligen att Libanon skulle få ett sorts tvåkammarsystem där en senat skulle garantera inflytandet för Libanons många konfessionella grupper medan parlamentet skulle bli icke-sekteristiskt. Och att man skulle bygga ut ett partiväsen på en mer nationell nivå. Inte som nu när det är mer klanbaserat eller sekteristiskt, säger Bitte Hammargren i Morgonstudion.

Kommer det nya valet göra någon skillnad?

– Om det skulle bli nyval omedelbart så tror jag att det finns stor risk att det blir samma krafter som kommer tillbaka.

– Framför allt behövs en samlad oppositionsrörelse som kan stå för ett nytt Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet