Jan Björklund (arkivfoto) Foto: TT

Björklund: Ukraina närmare EU

Uppdaterad
Publicerad

Vice statsminister Jan Björklund (FP) var på plats i Ukraina när Petro Porosjenko svor presidenteden. – Han gjorde kloka markeringar och står för ett Ukraina som orienterar sig mer mot Europa än Moskva, säger Björklund.

Enligt Björklund fanns det en känsla av nystart när Porosjenko höll sitt installationstal i Kiev.

– Det finns en optimism inför framtiden här. Den nye presidenten har fått ett tydligt och starkt folkligt mandat och förväntningarna är höga.

Björklund välkomnar att Porosjenko öppnade för en dialog med de östra delarna av landet och samtidigt markerade mot Ryssland att ockupationen av Krim inte accepteras.

– Han har en klok hållning när det gäller hur lugn ska skapas i Ukraina. Nu finns det också en ledning i landet som folket står bakom, så han kan gå in med auktoritet och ta tag i de oroliga regionerna i öster.

Även om Porosjenko lyckas få ordning på det säkerhetspolitiska läget så återstår fortfarande stora utmaningar, enligt Björklund.

– Han tar över ett fattigt land med en gammaldags ekonomi och mycket korruption. När krisen är löst återstår att Ukraina måste lyftas ekonomiskt, och där lämnade han inga besked i dag.

Björklund tycker att Porosjenko var tydlig med att han vill närma sig EU och på sikt bli medlem i unionen.

– Han är den första presidenten i Ukraina som över huvud taget pratar engelska och han rör sig världsvant med oss från Västeuropa. Han står för ett framtidens Ukraina som rör sig mot Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet