Melina Abdullah: Konstapeln visste att han hade fullkomlig makt Foto: David Crane/TT

Black Lives Matter-ledaren: ”De har rätt att vara upprörda”

Uppdaterad
Publicerad

Minneapolis borgmästare har utlyst lokalt undantagstillstånd efter de senaste nätternas våldsamma demonstrationer. Afroamerikanen George Floyds död har väckt protester i flera amerikanska städer. – Ilskan växer, säger Melina Abdullah, ordförande för Black Lives Matter i Los Angeles.

En tio minuter lång film som spritts över världen visar hur George Floyd trycks ner mot marken med en polis knä pressat mot nacken. Gripandet ledde till den 46-åriga mannens död och har blivit startskottet för en ny våg av protester mot polisiärt övervåld i USA.

I Los Angeles arrangerade Black Lives Matter protester natten till torsdag och planerar en ny imorgon.

– Den konstapeln visste att han hade fullkomlig makt och ansåg att han hade rätt att stjäla George Floyds liv, som om George Floyd inte var en människa, säger Melina Abdullah.

Rötter i slaveriet

Hon är professor i panafrikanska studier vid California State University och menar att förklaringen till det återkommande polisvåldet mot afroamerikaner i USA har sina rötter i slaveriet.

– Vi måste göra oss av med det systemet. Vi måste ompröva vad det innebär att säkerställa allmän säkerhet, säger hon.

Istället anser hon att en stor del av pengarna som lägg på polisväsendet i dag bör satsas på sociala insatser, som socialarbetare och åtgärder mot psykisk ohälsa.

”Har rätt att vara upprörda”

Protesterna i Minneapolis har två nätter i rad urartat och lett till våldsamheter och bränder. Natten till fredag utlyste borgmästaren Jacob Frey lokalt undantagstillstånd. Melina Abdullah anser inte att demonstranterna bär skulden till våldsamheterna.

– De har rätt att vara upprörda när ingenting händer, ingenting förändras.

– Jag skulle inte kalla det kravaller. Jag skulle kalla det revolter, uppror. Doktor King sa att kravaller är språket för de ohörda. Vi måste ändra synen på vad detta handlar om.

Går emot coronarestriktioner

I Los Angeles har de övervägt riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset och bland annat bett demonstranterna att hålla avstånd och bära munskydd.

– Men hursomhelst så finns det saker som är värda risken. Jag har tre barn. Jag anser att mina barn är mer hotade av polisen än coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.