Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antony Blinken träffar den palestinske presidenten Mahmud Abbas härnäst Foto: TT

Blinken: Både israeler och palestinier bör ta ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Både israeler och palestinier bör ta ansvar för att deeskalera spänningarna. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken som är på besök i området.

– Uppmaningar till hämnd mot fler oskyldiga offer är inte en lösning, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under sitt besök i Tel Aviv på måndagen framhäver Blinken att en långvarig fredsvision är den ”enda vägen framåt”, rapporterar Reuters. Han fördömer även fredagens attack utanför en synagoga i Jerusalem som resulterade i att sju personer dödades.

– Fredagens våldsamheter var mer än en attack på individer. Det var också en attack mot den universella handlingen att att utöva sin tro, säger Blinken och tillägger: 

– Vi fördömer det i de starkaste ordalag.

”Allas ansvar”

Den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som är terrorstämplad av EU, har tagit på sig attacken utanför synagogan. Rörelsen uppger att det är en hämnd för torsdagens israeliska räd mot ett flyktingläger i Jenin på det ockuperade Västbanken som ledde till att minst nio palestinier dödades.

– Det är allas ansvar att vidta åtgärder för att lugna ner spänningar i stället för att elda upp dem, säger Antony Blinken.

Ska möta Netanyahu och Abbas

Under måndagseftermiddagen har den amerikanske utrikesministern träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

På tisdagen väntar ytterligare ett möte med den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

– Washington är fortfarande en trofast anhängare av en tvåstatslösning – den enda vägen till en varaktig lösning för konflikten, sade Blinken tidigare på måndagen, under sitt besök i Kairo.

Minst 35 palestinier, både beväpnade och civila, har dödats i år till följd av det ökade våldet, uppger AP med hänvisning till det palestinska hälsodepartementet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför trappas våldet upp i Israel just nu? SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu-Eid förklarar. Foto: Denise Berg/SVT samt Mahmoud Illean/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.