Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod pratade med amerikanska motsvarigheten Anthony Blinken på tisdagskvällen. Foto: Emil Helms/TT

Danska utrikesministern i samtal med Blinken – får stöd efter gasläckan

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod talade med USA:s utrikesminister Anthony Blinken på tisdagskvällen om amerikanskt stöd till europeisk energisäkerhet.

Under tisdagskvällen talade Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod i telefon med sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken med anledning av läckagen från de ryska gasledningarna i Östersjön.

– Jag informerade om den allvarliga situationen, med explosioner vid Nord Stream 1 och 2. Och att vi ser dem som en medveten handling, säger Jeppe Kofod.

Enligt den danske utrikesministern lovar Blinken amerikanskt stöd – till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet.

– Explosionerna inträffade på internationellt vatten, så det är något som är berör oss alla. Vi har ett nära samarbete med alla våra allierade, säger Kofod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.