Antony Blinken, till höger, besökte Grönland tidigare i maj. Foto: Saul Loeb/TT

Blinken: USA vill inte längre köpa Grönland

Uppdaterad
Publicerad

USA vill inte längre köpa loss Grönland från Danmark. Landets utrikesminister Antony Blinken bekräftade under ett besök på ön i förra veckan att USA har slopat Donald Trumps tidigare planer.

Det var för två år sedan som USA:s dåvarande president Donald Trump berättade att han var intresserad av att köpa Grönland från Danmark. Han jämförde köpet med ”en stor fastighetsaffär”. Uttalandet möttes av kraftiga reaktioner, både förskräckta och roade.

Varken danska eller grönländska politiker var intresserade av köpet och det danska utrikesdepartementet slog kort fast att ”Grönland inte är till salu”. Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt kallade utspelet för ”surrealistisk teater”.

”Kan bekräfta att det är korrekt”

Under ett besök till Grönland berättade USA:s nye utrikesminister Antony Blinken att man inte längre är intresserad av affären.

– Jag kan bekräfta att det är korrekt, sa ministern med ett leende när han fick frågan om USA slopat planerna, rapporterar brittiska The Guardian.

– Jag är här för att USA sätter stor värde på vårt samarbete och vill göra det ännu starkare, fortsatte Blinken.

USA har även en gång tidigare försökt köpa Grönland. 1946 erbjöd president Harry S. Truman 100 miljoner dollar för att köpa loss ön, men inte heller då blev det någon affär.

GRÖNLAND

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.

Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.