Blodig attack mot valkommission i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

En blodig attack skakar valkommissionen i den libyska huvudstaden Tripoli. Minst elva människor ska ha dödats i attacken, som kommer efter nya försök till val i det orosdrabbade landet.

En väpnad grupp har attackerat den libyska valkommissionens kontor i huvudstaden Tripoli. Minst elva människor ska ha mist livet i attacken, som bland annat ska ha involverat minst en självmordsbombare.

Angriparna ska ha stormat byggnaden och sedan tänt eld på den, under attacken.

Personal flydde

Bilder publicerade i sociala medier visar hur tjock svart rök stiger från den angripna byggnaden, i centrala Tripolis västra del.

– Vi är nu ute från byggnaden medan säkerhetspersonalen tar hand om läget, säger Omar.

Valkommissionen har arbetat med att registrerare väljare inför nya val. FN har uttryckt förhoppningar om att valen ska kunna hållas i Libyen innan årets slut, men somliga har uttryckt tvivel.

Delvis på grund av det allmänt oroliga säkerhetsläget, men också för att landet i praktiken är delat mellan två rivaliserande regeringar.

Den ena styr från Tripoli i väst, med stöd av det internationella samfundet. Den andra i öst har dock vägrat erkänna dess styre, och den pyrande konflikten har återkommande blossat upp i direkt våld.

Miliser konkurrerar om makt

Den ”kvartet” av utländska makter som försökt bidra till ökat stabilitet i landet – EU, FN, Afrikanska unionen och Arabförbundet – uttalade senast i måndags sitt stöd för libyska val i år. De har också erbjudit sig att ställa upp med observatörer för att öka förutsättningarna för fria och rättvisa val.

De fyra betonade också vikten av att Libyen skaffar en enad armé under civilt befäl. Det är något som har visat sig vara svårt att skapa i ett kaotiskt läge med ett myller av olika väpnade miliser, ända sedan upproret mot diktatorn Muammar Gaddafi 2011.

Upproret, där rebeller fick stöd av västmakter för att störta Gaddafi, kastade landet i ett kaos som det än i dag inte repat sig från.

IS tar på sig dådet

Under onsdagen meddelade terrorgruppen Islamiska staten (IS) via sin nyhetsbyrån Amaq att man ligger bakom attentatet och att man tar på sig dådet, skriver nyhetsbyrån Reuters. Gruppen presenterade dock inga bevis som styrker deras påstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.