Blodiga demonstrationer i Georgien

Publicerad

Polis och oppositionsanhängare drabbade i dag samman i Georgiens huvudstad Tblisi, sedan polisen försökt skingra den sex dagar långa protesten mot landets regering.

Hundratals poliser slogs med demonst- ranterna, som bl.a kastade flaskor och stenar och använde tårgas, enligt AFP.

Efter de första sammandrabbningarna fick 360 personer föras till sjukhus.

President Saakasjvili togs emot med jubel när han avlöste den impopuläre Sjevardnadze 2003 men missnöjet med höga priser och inflation har vuxit.

Konflikterna med utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien är dock lika olösta som någonsin förut, och långt ifrån alla tycker sig ha fått del av den bättre ekonomin.

Polisen förklarade sig med att de endast var ute efter att öppna upp Rustaveli-avenyn för trafik igen och flytta de protesttält, som satts upp av oppositionella under natten.
-Demonstranterna kan fortsätta protestera hur länge de vill så länge de inte har tält och blockerar trafiken, sade inrikesdepartementets talesman Sjota Utiasjvili.

Ett par timmar efter att tälten hade flyttats hade återigen hundratals oppositionsanhängare samlats på platsen utanför parlamentet.

Ny sammandrabbning
Polis och oppositionsanhängare har drabbat samman på nytt i Tbilisi, sedan demonstranter brutit sig igenom polisspärrar för att blockera en av huvudgatorna i staden, rapporterar AFP.

Hundratals polismän slogs med demonstranterna, enligt AFP. Polisen överöstes med flaskor och stenar. Åtminstone fem demonstranter med blod rinnande från huvudskador sågs bli inknuffade i polisbilar. Kravallpolis har anlänt till platsen, där omkring 5.000 demonstranter är samlade.

Polisen har satt in tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna, rapporterar utländska nyhetsbyråer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer