Blodigt i Syrien trots fördömanden

Uppdaterad
Publicerad

Trots fördömanden, ett verktyg som tycks allt slöare, uppges Syriens militär på nytt angripa al-Hula där helgens massaker skedde.

Chocken efter helgens brutala massaker i syriska al-Hula spred sig snabbt över världen och snart anslöt sig regeringar över hela världen till kören av fördömanden. Men trots de hårda orden, som inte lyckats hindra eller minska våldet i Syrien, spilldes på nytt blod i al-Hula på torsdagen, enligt aktivister.

FN varnar för inbördeskrig och USA anklagar Ryssland för en politik som kan leda Syrien dit.

Regimen ska beskjutit bland annat al-Hula med granateld, totalt dödades minst 31 människor i olika delar av landet, enligt uppgifter från aktivistgruppen Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR) till TT. Omvärlden måste agera, säger SNHR:s talesman Sami Ibrahim i telefon från Homs.

-Efter den hemska massakern i al-Hula – och det är inte den första – väntar vi oss direkta insatser mot artilleriet, stridsvagnarna och helikoptrarna som angriper civila.

”Väpnade grupper”

Den syriska regimen anklagade samtidigt terrorister (ofta en etikett som används för att beskriva oppositionella) för blodbadet.

Enligt den officiella utredningen var det ”väpnade grupper”, inte regeringsstyrkor, som genomförde attacken i avsikt att uppmuntra ett ingripande från utlandet, rapporterade Reuters.

Ett ”katastrofalt inbördeskrig” hotar Syrien, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i Istanbul. Han fick medhåll av USA:s utrikesminister Hillary Clinton som också kritiserade Rysslands agerande under krisen.

”Fruktansvärda” faror

Ryssland har, tillsammans med Kina, i FN:s säkerhetsråd satt stopp för ingripanden mot Syrien med anklagelser om att Väst blandar sig i andras interna angelägenheter.

-Jag har sagt åt dem att deras politik bidrar till att det kan bli ett inbördeskrig, sade Clinton till studenter i Köpenhamn på torsdagen.

-Vi måste få med ryssarna eftersom farorna vi står inför är fruktansvärda. Vi vet att det verkligen kan bli mycket värre än vad det är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer