”Det är verkligen ingen lätt uppgift som de norska förhandlarna tagit på sig”, skriver SVT:s latinamerkakorrespondent Tigran Feiler om förhandlingarna kring Venezuelas framtid – som nu inletts i Norge. Foto: AP/TT/SVT

Blygt genombrott i förhandlingarna om Venezuelas framtid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I veckan inleddes förhandlingar i Norge om Venezuelas framtid. Samtalen befinner sig på ”sonderingsnivå”, uttryckte sig norska UD försiktigt. Blyga steg än så länge. Ändå är det ett genombrott – en möjlig kursändring efter månader av intensiv politisk maktkamp och konfrontation på alla nivåer.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Norge har erfarna medlare som bland annat spelade en nyckelroll under fredsprocessen mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Nu hoppas de kunna minska spänningarna i Venezuela och undvika en väpnad upptrappning som skulle få dramatiska regionala konsekvenser och i värsta fall leda till en stormaktskonflikt som involverar USA, Ryssland och Kina.

Norge vill se politisk lösning

”Norge är bekymrat över den allvarliga politiska situationen i Venezuela, en situation som lätt kan eskalera. Vi uppmanar parterna i Venezuela å det starkaste att hitta en fredlig politisk lösning på konflikten”, säger norska UD till media.

30 april försökte oppositionen få med sig militären i ett försök att störta Maduro. Men planen misslyckades och oppositionen har nu efter fyra månaders kraftmätning med regeringen svårt att hålla trycket uppe.

Få förespråkar militär intervention

Samtidigt gör fortsatt ekonomisk kris och allt hårdare sanktioner från USA att det blir svårt för Maduro att styra landet. Om dödläget fortsätter är risken stor att ingen av parterna lyckas besegra den andra, samtidigt som befolkningen sjunker allt djupare ner i misär. Då finns det egentligen bara två möjliga utvägar kvar – utländsk intervention eller förhandlingslösning.

Förutom enskilda republikanska hökar i USA och de mer hårdföra rösterna i Bolsonaros konservativa regering i Brasilien är det svårt att hitta någon som förespråkar en militär intervention. Experter varnar för att det skulle bli ett komplicerat och kostsamt äventyr.

Misstro mot förhandlingar

Venezuela är ett stort land med komplicerad geografi. Dessutom är det redan i dag ett av världens våldsammaste länder med mycket vapen i omlopp och en lång rad officiella, halvofficiella och illegala väpnade grupper. Även om en utländsk militärstyrka skulle lyckas slå ut Maduro och den politiska ledningen så skulle det ta lång tid att kontrollera och stabilisera landet.

Återstår gör då bara förhandlingar. Men inom oppositionen finns en stark misstro mot Maduros förhandlingsvilja efter tidigare försök, där de menar att statschefen använt samtalen för att vinna tid och konsolidera sitt grep om landet. Men den senaste tidens incidenter tyder på att statsapparaten kanske trots allt inte står så enad bakom Maduro längre.

Blickar riktas mot Norge

Det verkar nu finnas aktörer inom chavismen som tycker att Maduro blivit en belastning. Men att Maduro försvinner från banan betyder inte nödvändigtvis att oppositionen och Guaidó tar över. Militären kanske offrar Maduro för att bevara sitt inflytande över politiken.

Det finns all anledning att rikta blickarna mot Norge. Det är verkligen ingen lätt uppgift som de norska förhandlarna tagit på sig. Men norska diplomater har tidigare visat sig vara skickliga i att hantera till synes olösliga konflikter.

Fakta: Styret i Venezuela

Landets alltmer auktoritäre ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans Socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj förra året. Deltagandet i valet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Landguiden/UI

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.