Brottsutredning mot Bo Xilai

Uppdaterad
Publicerad

Kina har inlett en formell brottsutredning mot politikern Bo Xilai, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina enligt Reuters.

Sedan Kinas parlament, Nationella folkkongressen, uteslutit Bo har han tappat sin tidigare åtalsimmunitet. Tidigare var han sedd som kandidat till de högsta topposterna i landet.

Då detta var hans sista politiska post kan Bo i bli den näste att dömas i den stora härva av korruption, konspiration och mord som tidigare fällt hans fru Gu Kailai och tidigare polischefen i Bos hemstad Chongqing, Wang Lijun. Bos fru dömdes tidigare i år för mord.

Giftmord i Kina

Utredningen av Bo Xilai har visat att han missbrukat sin makt och burit stort ansvar för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood som hans fru dömts för, skriver den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Frun fick villkorligt dödsstraff

Gu Kailai fick villkorligt dödsstraff efter en mycket kort och välregisserad process som varade en dag. Ett liknande öde lär nu vänta Bo Xilai.

-Rättssystemet vevar igång först när utgången är bestämd. Det finns ingen indikation på att vi får se en genuin rättegång. Bo vet för mycket, säger Nicholas Bequelin på organisationen Human Rights Watch.

Den för Kina ovanligt offentliga härvan såg dagens ljus efter det att polischefen Wang, Bo Xilais högra hand, rymde till USA:s konsulat i Chengdu i februari.

Kort därefter påbörjades processen med rensa ut Bo Xilai och hans fru från den kinesiska eliten.

NY Times: Premiärministern har blivit extraordinärt rik

Kinas premiärminister Wen Jiabaos familj har blivit ”extraordinärt rik” under Wens år som landets ledare, enligt tidningen New York Times som genomfört en granskning av familjens affärer. Enligt tidningen har familjen kontrollerat tillgångar för inte mindre än 2,7 miljarder dollar, runt 18 miljarder kronor.

New York Times uppgifter är känsliga. Dels på grund av att Wen Jiabao har gjort kampen mot korruption till en viktig del av sin agenda, och dels eftersom Kina just nu befinner sig i en omställningsprocess där ledningen, inklusive Wen, ska bytas ut nästa månad.

NY Times sajt blockerad

Peking tillbakavisade omedelbart New York Times anklagelser som ett ”försök att besudla Kina”. Myndigheterna beslutade senare att blockera tillgången till New York Times sajter och alla webbsökningar relaterade till tidningen.

-Kina hanterar Internet enligt gällande lagar och regler, sa utrikesministeriets talesman Hong Lei på en presskonferens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftmord i Kina

Mer i ämnet