Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kateryna berätta om vardagen i Lviv. Foto: Privat

Student i Lviv: Farligt – men människor är vana

Uppdaterad
Publicerad

Flyglarm har blivit lika vanligt som regn. När larmet går står vuxna och barn kvar vid lekplatserna av ren vana. Studenten Kateryna Matryniuk beskriver en ny vardag sedan den ryska invasionen där människor gör sitt bästa för att leva ett normalt liv – kriget till trots. 

– Jag vill stanna kvar i Ukraina. Det är mitt hem, mitt land där jag föddes och jag vill inte lämna även om det är krig här. 

I dag sammanfaller Ukrainas självständighetsdag från Sovjetunionen med den ryska invasionen för exakt ett halvår sedan. En av landets 44 miljoner invånare som fick sitt liv omkullkastat är Kateryna Martyniuk som bor i Lviv. När SVT Morgonstudio ringer upp Kateryna har flyglarmet gått i snart 20 minuter, men hon är ändå lugn. Hon beskriver en vardag där människor gör sitt bästa för att leva som vanligt. 

– Jag sitter i min lägenhet och har vant mig vid ljudet. När det regnar så springer människor hem för att inte bli blöta, men när flyglarmet går så rör sig människor som vanligt. 

Kriget i Ukraina

Det är Ukrainas självständighetsdag i dag och samtidigt sex månader sedan invasionen startade. Hur går dina tankar? 

– Jag kan inte föreställa mig ett Ukraina som inte är självständigt. Det är inte bara sex månader sedan detta påbörjade, kriget har varat i åtta år. Vi kämpar fortfarande för vår självständighet.

Se hur flyglarmet går utanför Kateryna Martyniuks fönster i Lviv i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet