Den nigerianska terroristgruppen Boko Haram i video från oktober 2014. Foto: TT

Boko Haram har dödat och kidnappat 100-tals

Uppdaterad
Publicerad

Den nigerianska terroristgruppen Boko Haram uppges ha kidnappat ytterligare 185 kvinnor och barn och dödat minst 32 personer i en razzia.

Beväpnade män i pickups angrep byn Gumsuri, strax norr om Chibok, i söndags. De började med att skjuta ner alla män och samlade därefter ihop alla kvinnor och barn, skriver CNN och BBC.

– De tog kvinnorna och barnen och förde bort dem. Sedan brände de ner byn, säger en lokal tjänsteman som vill vara anonym för att han är rädd för represalier.

De som lyckades fly berättar

Nyheten om attacken kommer först i dag torsdag, fyra dagar senare, på grund av bristen på kommunikation. Innan Boko Haram utför sina attacker ser de till inaktivera telekommunikationen i området.

Umar Ari är en av dem som lyckades fly undan attacken till staden Maiduguri och kan i dag berätta om vad som hände, rapporterar AFP.

– De förstörde nästan halva byn och förde bort 185 kvinnor, flickor och pojkar, säger Ari.

Även Modu Kalli klarade sig undan och har vandrat i fyra dagar.

– Vi har förlorat allt. Jag flydde med ingenting, jag har bara de kläder jag har på mig, berättar han.

Han berättar också att männen var tungt beväpnade och sköt med kulsprutor mot människorna. Sedan hällde de ut bensin och tände eld på husen.

Rövade bort skolflickor

Mer än 2.000 människor har dödats i militant våld bara i år, främst i nordöstra Nigeria, nära gränsen till Kamerun.

Tidgare i år rövade Boko Haram bort 276 skolflickor. Ett 50-tal av dem har lyckats fly, de som är kvar i fångenskap påstår Boko Haram att de har konverterat till islam och gifts bort.

Vilka är Boko Haram?

Visa
  • Bildades år 2002.
  • Inledningsvis fokuserade de på att motarbeta västerländsk utbildning. Boko Haram betyder ungefär ”västerländsk utbildning är förbjudet”.
  • Gruppen lanserade militära operationer 2009 med syftet att skapa en islamisk stat.
  • Klassades som en terrorgrupp av USA år 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boko Haram

Mer i ämnet