Boko Haram har frigett 13 gisslan i Nigeria

Publicerad

Boko Haram har frigett 13 gisslan i Nigeria efter att myndigheterna förhandlat om frisläppandet med terrorrörelsen. Kidnappningarna var en del i en rad attacker förra året från rörelsen.

Boko Harams försök att skapa en strängt religiös islamisk stat i landets nordöstra delar har lett till minst 20.000 människors död och 2,7 miljoner har tvingats lämna sina hem sedan gruppens väpnade uppror inleddes 2009.

Tre personer ur gisslan var föreläsare vid universitetet i Maiduguri. De kidnappades på en resa i Magumeri i delstaten Borno i juli 2017. De andra tio var kvinnliga poliser som kidnappades månaden före.

Nytt lyckosamt samarbete med ICRC

”Deras frisläppande är en följd av förhandlingar av president (Muhammadu) Buhari med hjälp av Internationella rödakorskommittén (ICRC)”, meddelar presidentens kansli i ett uttalande.

”ICRC var inte inblandad i några förhandlingar som ledde till att 13 människor överlämnades. Den beväpnade oppositionen lämnade över de 13 personerna till representanter för ICRC, som transporterade dem till nigerianska myndigheter”, skriver ICRC i ett uttalande.

ICRC agerade också mellanhand 2016, då mer än 200 flickor som kidnappats av Boko Haram från staden Chibok 2014 släpptes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.