Våldsam gryningsattack i norra Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Staden Maiduguri i nordöstra Nigeria drabbades i morse av vad som beskrivs som en våldsam attack från terrorgruppen Boko Haram.

Vittnesuppgifter talar om att hundratals Boko Harammedlemmar attackerat ett flertal platser i staden. Bland annat ska en militär flygbas ha skadats svårt.

Uppgifterna är mycket knapphändiga på grund av att mobilnätet är nedstängt som följd av det undantagstillstånd som råder. Men SVT har via mejl varit i kontakt med människor i staden.

”Det var en mycket allvarlig attack och de har stängt flygplatsen här. Det är mycket tråkigt det som hänt” skriver en källa till SVT.

”Stort antal döda”

Attacken beskrivs som den värsta på mycket länge i Maiduguri och obekräftade uppgifter anger ett ”mycket stort antal döda.” Myndigheterna har utlyst ett tjugofyra timmars utegångsförbud i staden.

Nigerianska styrkor utförde nyligen omfattande bombningar av misstänkta Boko Harambaser och attacken mot Maiduguri kan vara en vedergällning för detta.

Tusentals människor har dött sedan Boko Haram 2009 startade en väpnad kamp för att upprätta en islamistisk stat i Nigeria.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.