Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronaläget i Brasilien – därför vill Bolsonaro gå ur WHO Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bolsonaro vill hoppa av WHO

Uppdaterad
Publicerad

I Brasilien har det beslutats att polisen inte får gå in i städernas fattigaste områden, de så kallade favelorna. Samtidigt har landets president Jair Bolsonaro sagt att Brasilien kan göra som USA och lämna WHO.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger Jair Bolsonaro till journalister utanför presidentpalatset, rapporterar TT.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler säger att det handlar om WHO:s varningar om att lätta på restriktioner.

– Det handlar om att Bolsonaro och hans regering retat sig på WHO:s varningar för vad som kan hända om man lättar på de restriktioner som finns. Detta trots att landet befinner sig på toppen av den här smittan, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler och fortsätter:

– Bolsonaro vill ofta hamna på samma sida som USA:s president Donald Trump, och då även i denna fråga.

Bolsonaro vill skydda ekonomin

Bolsonaros stöd har minskat. Och de som arbetar med opinionsmätningarna i landet kopplar detta till hur presidenten har hanterat corona-epidemin i landet.

– Presidenten har legat i öppen konflikt med flera guvernörer i landet som infört flera åtgärder för social distansering. Han har även legat i fejd med två av sina hälsoministrar, säger Tigran Feiler.

De båda ministrarna har i tur och ordning lämnat sina ämbeten och just nu står landet utan hälsominister.

– Bolsonaro har hållit den här linjen hela tiden, att ”medicinen”, det vill säga den sociala distanseringen och karantänåtgärder, är värre än sjukdomen. Han menar att fler kommer dö och fara illa av den ekonomiska kris som nu kommer, säger Tigran Feiler.

Polisen går inte in i favelor under pandemin

Samtidigt som pandemin väcker oro så har beslut tagits att polisen i Brasilien inte får gå in i storstädernas kåkstäder, de så kallade favelorna utan tillstånd från åklagare.

– Det är högsta domstolen som sagt att det krävs exceptionella omständigheter för att man ska få genomför razzior under covid-19-krisen. Det handlar om att försöka minska spänningarna kring frågan, säger Tigran Feiler.

Han berättar att det är känt hur brasilianska polisen ofta använder mycket våldsamma metoder, vilket är en infekterad fråga i landet. Protesterna i USA har också lett till protester i Brasilien rörande polisvåld. 

I maj fick brasiliansk polis kritik efter en räd i Complexo do Alemão, en favela i norra Rio de Janeiro som är satt i karantän på grund av coronavirusspridningen, då insatsen ledde till att människor samlades i klungor.

Det finns över 600 000 konstaterade fall i Brasilien och över 35 000 döda till följd av covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronaläget i Brasilien – därför vill Bolsonaro gå ur WHO Foto: SVT/TT
En muralmålning med texten ”coronavirus dödar” syns på en vägg i kåkstaden Alemao i Rio de Janeiro. En brasiliansk domstol har nu satt stopp för polisens räder i kåkstäderna fram till dess att pandemin är över. Foto: TT