En desarmerad bom, denna hittades vid ett bygge i Frankfurt 2019. Foto: Michael Probst/AP/TT

Bomb tvingade fram tysk massevakuering

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 11 000 invånare i tyska Essen tvingades under onsdagen tillfälligt lämna sina hem. Anledningen: En bomb som skulle desarmeras och flyttas.

Bomben, en blindgångare som släppts över staden under andra världskriget, beskrivs som ovanligt stor – 840 kilo, vilket enligt WDR är det dubbla mot normala hittade bomber.

Evakueringen och insatsen var också därefter, över 750 brandmän och andra räddningsarbetare deltog i insatsen och företrädare för halvmiljonstaden i Ruhrområdet säger till WDR att staden inte har upplevt något liknande på mycket länge.

Evakueringen inleddes tidigt på morgonen och först vid 20-tiden kunde arbetet med att desarmera bomben inledas. Arbetet uppges ha gått bra, faran är över och de 11 000 har kunnat återvända hem.

Odetonerade bomber från andra världskriget hittas regelbundet i Tyskland, 76 år efter krigsslutet. I maj i år evakuerades 25 000 människor i Frankfurt av samma anledning. 2017 upptäcktes en 1,4 ton tung odetonerad bomb, även den i Frankfurt, som resulterade i att 65 000 människor fick evakueras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer