Bönorna säljs på lokala marknader. Foto: SVT

Bönor ger barn bättre resultat i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Rwanda har järnrika bönor visat sig ha en positiv inverkan på både människors hälsa och barnens skolresultat. Just nu pågår flera projekt med traditionell växtförädling för att få fram mer näringsrika livsmedel. Grödor som majs, casava och bönor förädlas för att få ett högre innehåll av viktiga vitaminer, mineraler och proteiner.

På den lokala marknaden utanför Rwandas huvudstad Kigali finns många olika sorters bönor att välja på. För precis som för mer än 300 miljoner människor i världen är kött en lyxvara för många rwandier. Istället utgör bönor en viktig del av vad människor lägger på tallriken varje dag. Bönorna ger mat på bordet, men saknar ofta viktiga proteiner, mineraler och vitaminer.

Bönor med mycket järn

För att uppmärksamma problemet med undernäring i världen och det som kallas för den dolda hungern, har FN utnämnt 2016 till baljväxternas år.

Just nu pågår flera projekt i Afrika, Asien och Latinamerika med växtförädling och den globala jordbruksorganisationen Harvest Plus har bland annat tagit fram bönor som innehåller mer järn än de lokala sorterna som människor odlar.

De kallas för ”bush beans” (buskbönor) och har förädlats genom att plantor med önskvärda egenskaper korsas med varandra. Det är alltså inte fråga om genmodifiering, så kallad GMO.

Barnen friskare

Jeanine Uwingeneye och hennes man är några av de drygt 800.000 bönder som börjat odla och äta de järnrika bönorna och hon tycker att hon märker att barnen har blivit friskare och piggare.

– Barnen är inte sjuka lika ofta nu och de har börjat få bättre resultat i skolan, säger hon.

Många människor i Afrika söder om Sahara lider av järnbrist, speciellt kvinnor och barn.

– Här i Rwanda lider en tredjedel av befolkningen av järnbrist, vilket bland annat leder till försämrad inlärningsförmåga hos barnen och sänkt motståndskraft mot sjukdomar, berättar Josephine Mukakigeri som jobbar för Harvest Plus med att hjälpa bönderna på landsbygden att börja odla de mer näringsrika bönorna.

– Särskilt de unga behöver mer vitaminer och proteiner när de växer. De äter, men maten innehåller inget, säger Josephine Mukakigeri.

Klarar torka bättre

Som en positiv bieffekt har de järnrika bönorna dessutom visat sig vara tåligare mot torka och värme och de ger också högre avkastning än de vanliga bönorna.

De nya bönorna har även väckt intresse i grannländerna och människor från Uganda har börjat ta sig över gränsen till Rwanda för att köpa bönorna.

– Jag är väldigt positiv. Allt vi har här är tack vare bönorna. Vi är friskare nu och vi har till och med kunnat köpa en bil, säger Jeanine Uwingeneye.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.