Erdogan på presskonferensen efter mötet med EU-topparna. Foto: TT

Bör EU ha kvar flyktingavtalet med Turkiet?

Uppdaterad
Publicerad

Relationerna mellan Turkiet och EU har blivit allt mer ansträngda efter den misslyckade statskuppen för drygt två veckor sedan. I kölvattnet av kuppförsöket har omkring 60.000 statligt anställda gripits eller fått sparken i Turkiet. Nu väcks frågan om huruvida det är rätt att EU har kvar flyktingavtalet med landet.

För några månader sedan meddelades att EU sagt ja till en flyktingöverenskommelse med Turkiet. Alla migranter som kommer till Grekland från Turkiet och saknar giltiga resehandlingar ska sändas tillbaka till Turkiet. I Aktuellt möttes Vänsterpartiets rikdagsledamot Jens Holm och Kristdemokraternas Désirée Pethrus för att debattera avtalets framtid efter de senaste veckornas händelser i Turkiet.

– Det här avtalet innebär att vi gör Turkiet till vår gränsvakt och det ska vi inte göra. Vi belönar en oerhört repressiv regim med tiotals miljarder kronor. Någon gång måste man sätta stopp och nu är det dags för det. För det är det enda som kan påverka Erdoğan, att omvärlden agerar. Det räcker inte med pressmeddelanden, man måste agera hårdare,säger sade Jens Holm (V) som tycker att EU:s avtal med Turkiet bör sägas upp.

Oroligheter i Turkiet

”De här pengarna går direkt till flyktingarna”

Men Désirée Pethrus (KD) håller inte med.

– De här pengarna går direkt till flyktingarna från Syrien och humanitära insatser, så därför tycker jag ändå att flyktingavtalet kan vara kvar, säger hon.

Désirée Pethrus (KD) tycker istället att det behövs andra insatser från EU, så som sanktioner, för att markera mot Turkiets brott mot de mänskliga rättigheterna.

Vad är alternativet?

För någon dag sedan meddelade Turkiets utrikesminister att de kommer att säga upp flyktingöverenskommelsen med EU om inte unionen ger turkiska medborgare visumfrihet senast i oktober.

Så vad är alternativet till flyktingavtalet?

Alla Europeiska länder måste ta hand om de här flyktingarna som kommer. Kan vi se till att alla EU:s 28 länder tar emot flyktingar på ett organiserat sätt så är inte det här ett problem över huvud taget, säger Jens Holm (V).

Bara en bråkdel har fördelats

Hittills har bara 8.000 av 160 000 flyktingar fördelats. Det tycker Jens Holm (V) är en skandal.

– Turkiet ger inte flyktingar en formell flyktingstatus överhuvudtaget och vi vet att Turkiet är inte säkert att skicka tillbaka asylsökande till. Men det här avtalet ger Erdogan precis den legitimitet han vill ha, säger han.

Men Désirée Pethrus (KD) tycker endast att avtalet ska sägas upp om Turkiet inte lyckas hålla sin del av avtalet.

– Så här långt har ju Turkiet uppfyllt alla de saker som man har lovat EU, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet