Bormida ligger idet bergiga Ligurien. Närmsta stad är Savona vid medelhavskusten., cirka 30 kilometer bort. Foto: Wikimedia Commons

Borgmästarens desperata förslag: Flytta hit och få betalt

Uppdaterad
Publicerad

Har du kört fast i vardagen och behöver en nystart i livet? Nu har du tidernas chans. En italiensk bergsby erbjuder 2.000 euro till den som flyttar dit.

Det något okonventionella erbjudandet handlar om att mot ersättning bosätta sig permanent i byn Bormida i nordvästra Ligurien. Förutom engångssumman på 2.000 euro erbjuds hugade spekulanter att hyra en bostad för 50 euro i månaden.  

Idén lanserades av borgmästaren Daniele Galliano på hans Facebooksida och det handlar om en panikåtgärd för att byn inte ska förvandlas till en spökstad, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Flyttbidraget har dock inte klubbats av de lokala politikerna.  

– Vi arbetar med detaljerna, men alla som vill är välkomna att bosätta sig här. Det är ett litet, men öppet samhälle, säger en icke namngiven tjänsteman till The Guardian. 

Därför dör byn

Byns befolkning har sjunkit stadigt de senaste åren och i dagsläget har Bordmida endast 394 invånare. Den främsta anledningen till att byn sakta är på väg att avfolkas är att unga flyttar till städerna för att arbeta.

Bormida är långt ifrån ensamt om det problemet och enligt en rapport från den italienska miljögruppen Legambiente riskerar omkring 2.500 byar i Italien att avfolkas.  

Landets kulturdepartement har utsett 2017 till ”byarnas år” som en del i en pågående kampanj för att främja turismen i avfolkningsbyar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer