Staden Talkeetna, som har runt 900 invånare, valde enligt ett envist rykte katten Stubbs till borgmästare i en kampanj 1998, där tillräckligt många skrev hans namn på valsedeln. Det finns ingen mänsklig borgmästare i staden. Foto: TT

Borgmästarkatten Stubbs i Alaska död

Uppdaterad
Publicerad

Katten Stubbs, hedersborgmästare i staden Talkeetna i Alaska, USA, har dött. Han blev 20 människoår gammal, en aktningsvärd ålder för en katt.

Ägarna meddelade kattens död i ett uttalande.

”Han var en hjälte till sin sista dag i livet, jamade åt oss hela dagen för att vi skulle klappa honom eller komma och sitta på sängen med honom och låta honom gosa och kurra i timmar i våra knän. Tack Stubbs, för att du kom in i våra liv de senaste 31 månaderna, du är en fantastisk katt och vi kommer att sakna dig. Vi älskade den tid vi fick tillsammans med dig.”

LÄS MER: Katten Ernst hittade hem – efter nio år

Stubbs överlevde en hundattack 2013 och förra året rapporterades det felaktigt om hans död. Sedan slutet av förra året har han mestadels stannat hemma.

Enligt familjen gick katten, mest känd som Borgmästare Stubbs, och lade sig på torsdagen och dog under natten.

Sägs ha valts till borgmästare 1998

Staden Talkeetna, som har runt 900 invånare, valde enligt ett envist rykte katten till borgmästare i en kampanj 1998, där tillräckligt många skrev hans namn på valsedeln då de ogillade de mänskliga kandidaterna.

LÄS MER: Slog larm om vanvårdad katt – utreds för sekretessbrott

Detta är dock inte sant, har bland andra NPR rapporterat. Det finns nämligen ingen mänsklig borgmästare för orten, då Talkeetna inte räknas som en egen stad i officiell mening, utan styrs politiskt som en del av Matanuska Susitna Borough, den administrativa region som orten ligger i.

Inget officiellt borgmästarval ägde alltså rum 1998, eller någon gång sedan dess.

Stubbs har dock ändå fått bära den ärofyllda titeln ”hedersborgmästare”.

LÄS MER: Forskare: ”Katter har sannolikt dialekt”

Kan ha efterträdaren klar

Efter hedersborgmästarens bortgång kan en av ägarens kattungar komma i fråga för att bli stadens näste invånare att axla manteln. Han har enligt familjen samma personlighet som Stubbs.

”Han älskar uppmärksamhet, han är som en liten valp när han är bland folk. Vi kunde inte ha önskat oss en bättre ersättare än Denali – han har verkligen följt i Stubbs tass-spår på alla sätt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.