Indiska virusvarianten kan försena öppnandet av Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Den indiska virusvarianten sprider sig snabbt i Storbritannien och riskerar att försena öppnandet av landet. Nu ökas vaccinationstakten – bland annat förkortas tiden mellan första och andra dosen från tolv veckor till åtta.

– Det kan bli svårare att ta det sista steget av ett återöppnande av ekonomin i juni, säger landets premiärminister Boris Johnson på fredagen.

På måndag lättar Storbritannien på coronarestriktionerna. Och den 21 juni är det tänkt att landet ska vara helt återöppnat igen.

Detta till följd av ett vaccinationsprogram som tillhör ett av de snabbaste i världen. Hittills har nästan 70 procent av den vuxna befolkningen fått en första dos vaccin mot covid-19 och 36 procent har fått en andra spruta, vilket har resulterat i stadigt sjunkande sjuk- och dödstal.

Men nu hotas planerna på att få landets ekonomiska hjul att snurra på högvarv igen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i ett tal på fredagen att den indiska virusvarianten sprider sig oroväckande snabbt och riskerar att försena det sista steget mot ett fullt återöppnande av samhället.

– Jag tror att vi ska lita på att våra vaccin skyddar allmänheten samtidigt som vi övervakar situationen mycket noga eftersom loppet mellan vårt vaccinationsprogram och viruset kan bli betydligt jämnare, säger Boris Johnson.

Ökar vaccinationstakten

Han meddelar att myndigheterna nu kommer att accelerera vaccinationstakten.

Bland annat ska tiden mellan första och andra dosen kortas ned från tolv veckor till åtta för riskgrupper och personer över 50 år. Samtidigt ska de som ännu inte har fått en första dos prioriteras.

Den brittiska folkhälsomyndigheten rapporterade på torsdagen att antalet insjuknade i den indiska virusvarianten har mer än fördubblats den senaste veckan. Från 520 fall till 1313 fall och fyra döda.

Mer smittsam

Det konstateras också att den indiska varianten är mer smittsam än den brittiska varianten, eller ”Kent”-varianten, som hittills har dominerat landets andra virusvåg.

Den ökade smittspridningen har dock inte resulterat i någon märkbar ökning av sjukhusinläggningar, vilket kan förklaras med att allt fler har vaccinerats, enligt landets chefsöverläkare Chris Whitty.

Forskare ska nu kartlägga viruset under de kommande två-tre veckorna för utvärdera dess egentliga påverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.