”För att Boris Johnson ska lyckas förhandla fram ett avtal med EU, som det brittiska parlamentet godkänner på tre månader, tycks det krävas ett mirakel.” Foto: Isabel Infantes/TT

”Boris Johnson riskerar att bli den brittiska premiärminister som suttit kortast”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det har gått drygt tre år sedan den dåvarande brittiska premiärministern David Cameron gissningsvis satte kaffet i halsen när han insåg att det brittiska folket valt att lämna EU i den folkomröstning som han själv drivit igenom. Sedan dess har inget varit detsamma i brittisk politik.

Marie Nordstrand

Utrikesreporter

Brexit och politikernas hantering av den brittiska skilsmässan med EU har inte bara splittrat landet, regeringen och parlamentet utan också lett till ökat politikerförakt på hemmaplan och en omvärld som allt mer tappat förtroendet för den före detta stormakten.

”Ingen tvekan om att May misslyckats”

Det råder i dag ingen tvekan om att Theresa May misslyckats med sitt uppdrag. Under sina tre år vid makten lyckades hon förvisso få igenom ett utträdesavtal med EU men på hemmaplan accepterades avtalet aldrig och det brittiska parlamentet har inte mindre än tre gånger röstat nej till Mays avtal.

Samtidigt säger EU klart och tydligt att Storbritannien inte kommer att få något annat avtal. Situationen är minst sagt en aning blockerad.

Elaka tungor säger att Theresa May var chanslös från början: Hennes kyliga framtoning och vad vissa beskriver som bristande gehör gjorde henne impopulär i det egna partiet. Hon ansågs också av många som alltför svag och förutsägbar i förhandlingarna med EU.

”Raka motsatsen till Theresa May”

Men framför allt var hon ingen riktigt brexitör. Theresa May hade nämligen precis som David Cameron röstat för att Storbritannien skulle stanna i EU. Men nu vänder Storbritannien blad – landets nya premiärminister är nämligen raka motsatsen till Theresa May.

Boris Johnson röstade inte bara för att lämna EU – han ledde själva brexitkampanjen. Och om Theresa May ansågs vara lite torr och förutsägbar så är Johnson snarare känd för sin bullriga personlighet och sina oberäkneliga utspel.

Det råder ingen tvekan om att många både i Storbritannien och runt om i världen håller andan inför Boris Johnsons övertagande av Downing Street 10.

”Han är en man som polariserar”

Han är en man som minst sagt polariserar: Många, framför allt inom det konservativa partiet, älskar hans spjuveraktiga uppträdande och förenklade retorik. Hans fiender anklagar honom för att vara en opålitlig opportunist som vänder kappan efter vinden.

Enligt flera experter som jag pratat med är det fortfarande mycket otydligt exakt vad för politik som Johnson kommer att driva förutom när det gäller brexit. För enligt honom kan varken Storbritannien eller resten av världen vänta längre.

Den 31 oktober ska därför Storbritannien lämna EU med eller utan avtal, enligt Boris Johnson.

Hur detta ska gå till är en annan fråga. För att Boris Johnson ska lyckas förhandla fram ett avtal med EU, som det brittiska parlamentet godkänner på tre månader, tycks det krävas ett mirakel. Att lämna EU utan avtal har det brittiska parlamentet lovat att göra allt de kan för att stoppa.

”Riskerar att bli den brittiska premiärminister som suttit kortast”

Risken är att Boris Johnson mest kommer att bli känd som den brittiska premiärminister som suttit kortast tid vid makten.

Men vem vet. När Boris Johnson först dök upp på den politiska arenan var det få, förutom han själv, som trodde att han en dag skulle få nycklarna till Downing Street 10 i sin hand.

Alla här i Storbritannien är just nu rörande överens om att framtiden är mycket oviss.

Men en sak är säker. Storbritannien måste vidare på ett eller annat sätt. Det limbo som man sedan tre år befinner sig i tycks allt mer ha förvandlats till ett slukhål som riskerar att inte bara dra ner politiker utan hela landet i ett allt djupare mörker.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.