Sydafrikas president Jacob Zuma. Foto: TT

Början på slutet för Jacob Zuma

Publicerad

ANALYS · ”He… he… he… he”
President Jacob Zumas lågmälda skratt är ökänt i Sydafrika. Det är hans standardreaktion på det pärlband av korruptionsanklagelser som riktats mot honom under hela hans snart tioåriga presidentperiod.

Johan Ripås, Afrikakorrespondent

Johan Ripås

Utrikesreporter

Det handlar om utpressning, bedrägerier och skattesmitning. Efter ett domstolsbeslut nyligen återupptogs 18 åtalspunkter rörande 783, påstått illegala, utbetalningar till Zuma.

Han har överlevt åtal om våldtäkt och 6 misstroendeomröstningar i parlamentet. Hans impopularitet är monumental och hans politiska arv lär inte bli mycket att hänga i granen.

Början på slutet

För nu inleds början på slutet på Zumas karriär. I helgen ersätts han som partiledare för ANC och senast om ett år är hans tid som president över. För ANC handlar helgens kongress om tiden efter Jacob Zuma för partiet och för landet. För Zuma själv handlar kongressen om hans egen tid efter politiken.

Det är högst troligt därför han stöder sin exfru Nkosazana Dlamini-Zuma. Jacob hoppas sannolikt att mamman till deras gemensamma fyra barn hellre ser att barnens pappa får en behaglig pensionärstid, snarare än att spendera ålderdomen i olika domstolar. Det är i alla fall så många sydafrikaner ser på saken.

ANC är djupt splittrat

Det är också därför många hellre ser Cyril Ramaphosa som ANC-ledare. Ramahosa är tillräckligt rik för att inte falla för korruptionsfrestelsen och han är tillräckligt marknadsinriktad för att få fart på ekonomin. Och han är tillräckligt rakryggad för att inte skydda Jacob Zuma till varje pris. Det är i grova drag vad jag får höra när jag pratar med folk.

Sydafrika är ett ekonomiskt svårt sargat land och ANC är ett djupt splittrat parti. Även om inte allt kan skyllas på Jacob Zuma är han i många stycken synonym med förfallet. Alldeles oavsett Nkosazana Dlamini-Zumas kvalifikationer och duglighet som ledare skulle ännu en Zuma vid rodret i ANC kunna få katastrofala följder.

Risken för att ANC faller sönder ökar med Dlamini-Zuma. Högst troligt får vi se missnöjesyttringar på gatorna om hon tar över. Risken för en valförlust 2019 ökar också.

Förändringars vindar blåser från Zimbabwe

Näringslivet vill se ett starkt och sammanhållet ANC. Enbart spekulationer i att Ramaphosa har ett övertag har fått den sydafrikanska valutan randen att stiga. Än så länge finns det inget politiskt alternativ till ANC som regeringsparti. Oppositionspartierna Democratic Alliance (DA) och Economic Freedom Fighters (EFF) växer, men utgör inget trovärdigt regeringsalternativ.

På lång sikt kanske det skulle vara bra om ANC faller samman och tvingas återuppbygga partiet. Hitta tillbaka till sin själ och mejsla ut en tydlig väg framåt. I det korta perspektivet betyder det politiskt kaos och risk för ännu högre arbetslöshet och uteblivna reformer.

Det låter alltså som att det är bäddat och klart för Cyril Ramaphosa att ta över ANC. Han rider också på förändringars vindar som blåser från grannlandet Zimbabwe, där evighetspresidenten Mugabe nyligen fick kliva ner.

Vem skrattar sist?

Men glöm inte:

”He… he… he… he”

Jacob Zuma är en överlevare, en strateg och en taktiker. Allt kan hända på en ANC-kongress. Det viskas om mutor och intensiva lobbyingkampanjer bakom kulisserna. Och vi kan vara helt säkra på att Zuma och hans falang jobbar både dag och natt nu för att få sin kandidat på plats.

Sent söndag kväll vet vi… vem som skrattar sist.

”He… he… he… he”

(ANC själva uppger att valet av partiledare ska vara klart senast söndag kväll – det kan dock komma att ta längre tid än så.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Jacob Zuma

Mer i ämnet