Foto: TT

Så påverkas du av börsraset i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Året började skakigt på börsen igår. Börsen i Kina stängde i förtid efter ett jätteras och Stockholmsbörsen föll snabbt.

– Det är skakigt och nervöst i hela världen och det påverkar. Men försök att ha is i magen, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert i Gomorron Sverige.

I Kina hade de på förhand bestämt att börsen skulle stänga om den rasade mer än sju procent.

– Det var det som slog in i går. Vi får se vad som händer framöver om det blir fler börsras och om fler börser stänger, säger Annika Creutzer.

Ingen onödig oro

Enligt Creutzer sammanföll det även med världsläget och oron mellan Iran och Saudarabien. Men det finns ingen anledning att känna en onödig oro för sina sparpengar.  

– Man ska komma ihåg att oron finns det folk som tjänar pengar på. Man vill ha oro. Annars skulle ingen sälja. Men försök att ta det lite lugnt och ha is i magen. Börsen går upp och ner, säger Annika Creutzer.

Kinaras

Men oron för Kina har funnits under hela året?

– Vi har räknat med att det är Kina som drar hela världseknomin. Det har varit ett par ras under sommaren som var Kinaledda. Tillväxten har inte varit så stor som vi räknat med och då kommer besvikelsen, säger hon.

Femårsplan

Enligt Annika Creutzer finns det ingen anledning att börja sälja sina aktier och fonder redan nu.

– Man ska aldrig låta sig styras av sådana här snabba börshändelser. Det är ju först den dagen du säljer som du kan förlora dina pengar. Det går upp och ner, säger hon.

Istället tycker hon att man ska lägga upp en strategi när man köper aktier och fonder.

– Lägg upp en plan var din lägstanivå ligger och vid vilken nivå du vill plocka ut din vinst. Det är viktigt att minst ha ett femårsperspektiv, säger Annika Creutzer.

Men behöver man sina fonder och börspengar inom en snar framtid ska man stegvis gå ur och inte sälja allt på en gång.

– Ska du ha pengarna till sommarsemestern kan du plocka ut försiktigt redan nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.