Leopoldo López med sin fru Lilian Tintori. Foto: TT

Bortförd oppositionsledare i Venezuela tillbaka i husarrest

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Leopoldo López i Venezuela har återvänt till hemmet där han sitter i husarrest, twittrar frun Lilian Tintori. I veckan fördes han bort därifrån till ett militärfängelse.

En annan oppositionsledare, Antonio Ledezma, fick samma behandling men kunde återvända hem före helgen.

Männen togs i förvar i turbulensen efter valet till den nya författningsförsamlingen förra helgen. Landets högsta domstol sade att de båda gripits eftersom de brutit mot reglerna kring husarresten och gjort politiska uttalanden.

Krisen i Venezuela

LÄS MER: Domstol stänger av statsåklagaren i Venezuela

Omstridd författningsförsamling

Oppositionspolitikern Julio Borges sade på lördagen att viktiga institutioner i Venezuela har ”tagits som gisslan” av president Nicolás Maduro.

Ett politiskt parti har helt tagit över kontrollen genom ”ett odemokratiskt förfarande som är fullständigt diktatoriskt”, sade Borges, ordförande i parlamentet.

Den omstridda författningsförsamlingen började sitt arbete med att sparka landets högsta åklagare Luisa Ortega Díaz, en stridbar Madurokritiker.

LÄS MER: Här är turerna kring valet i Venezuela

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet