Bostadspriser sjunker i London

Publicerad

Resultatet i brexitomröstningen bidrar till att pressa priserna på bostadsmarknaden i London. I Knightsbridge i centrum sjönk fastighetspriserna med 7,3 procent i juli.

Det är sju år sedan den stadsdelen upplevde ett lika stort prisras, uppger mäklarföretaget Knight Frank's. Firmans index för centrala London sjönk med 1,5 procent i juli, jämfört med ett år tidigare.

Flera omständigheter bromsar prisutvecklingen. Höjd fastighetsskatt är en. Låga oljepriser kan också påverka London eftersom utländska köpare är en stor köpargrupp i attraktiva lägen.

Fortfarande ligger priserna dock 50 procent över nivån 2009, när marknaden började återhämta sig från finanskrisen 2007–2008.

Det område där indexet nu ger tydligt utslag omfattar förutom Knightsbridge, där varuhuset Harrods ligger, bland annat Notting Hill. I andra områden har priserna tvärtom stigit något, vilket kan betyda att köpare söker sig till mindre dyra lägen.

Att britterna röstade för att lämna EU har skapat säljtryck framför allt på kommersiella fastigheter. Flera stora fastighetsfonder har infört uttagsbegränsningar för att de inte kan sälja av tillgångar på fastighetsmarknaden tillräckligt snabbt när kunder vill ta ut sina pengar.

I konjunkturinstitutet NIESR:s färska sammanställning ser också byggbranschen sjunkande nivåer. Det största byggbolaget, Barratt Developments, överväger att dämpa takten i sina projekt för att möta en nedgång i efterfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.