Brädflygare störtade i kanalen

Uppdaterad
Publicerad

Franske Franky Zapata slog världen med häpnad med sin science fiction-artade uppfinning – en liten flygande bräda. Tanken var att korsa Engelska kanalen. Men planen flög inte. Zapata missade mellanlandningen och hamnade i vattnet.

Den franske piloten, uppfinnaren och världsmästaren i vattensporten jet ski hade som plan att flyga över Engelska kanalen någon gång mellan 06 och 08 på torsdag morgon.

Datumet var särskilt valt: 110 år tidigare, den 25 juli 1909, blev pionjären Louis Bleriot först att flyga över kanalen.

Missade plattformen

Franky Zapata lyfte från franska Sangatte, nära Calais, och skulle flyga 35 kilometer på 20 minuter för att därefter landa i närheten av Dover i Storbritannien. Hans färdmedel? En liten bräda utrustad med gasturbiner, som kan åka i 190 kilometer i timmen.

Men när Zapata skulle landa på en båt halvvägs för att tanka missade han plattformen han skulle landa på, säger en av hans medarbetare. Zapata hamnade i kanalen men är inte skadad, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flög på nationaldagsfirande

Franky Zapata visade upp sin uppfinning under den traditionsenliga militärparaden på den franska nationaldagen. Då svävade han, futuristiskt klädd och med ett gevär i händerna, snabbt genom luften, till publikens jubel och inför president Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Den flygande brädan har utvecklats av Zapata i samarbete med Frankrikes militär. Men Zapata säger att han främst är intresserad av att revolutionera civilt resande. Till de framtida planerna hör att utveckla en flygande bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.