Brand rasar i universitetsbibliotek: ”Sydafrikas historia brinner upp”

Uppdaterad
Publicerad

En terrängbrand har spridit sig till campusområdet vid University of Capetown i Kapstaden, och studenter och anställda har evakuerats från området.

Branden har också nått universitetsbiblioteket där unika böcker och dokument nu går upp i rök.

– Det är Sydafrikas historia som brinner upp, säger SVT:s tidigare Afrikakorrespondent.

Terrängbranden började på Taffelberget i Kapstaden. Bränder har flera gånger tidigare härjat i området men den här gången har den fått spridning till det närbelägna University of Cape Town.

– Universitetet har varit hotat flera gånger men nu nådde det ända fram, säger Johan Ripås, SVT:s tidigare Afrikakorrespondent.

”Ovärderliga böcker”

Hundratals studenter har evakuerats från det rökfyllda campusområdet, rapporterar sydafrikanska Sunday Times. Men branden har fått spridning till universitetsbiblioteket. Bilder visar hur eldslågor slår ut från byggnaden.

– Det är hemskt tragiskt, det är Sydafrikas historia som brinner upp. Det är ovärderliga böcker, dokument och kartor. Jag vet inte vad de har hunnit digitalisera, men såvitt jag förstår har de inte digitaliserat allt. Vissa av specialkollektionerna är bakom branddörrar, så man får hoppas att de står pall för lågorna, säger Johan Ripås.

Han framhåller att historien är extra viktig för ett land som Sydafrika.

– Det är ett land som kämpar för att bli vän med sin samtid, säger Johan Ripås.

Brandman skadad

De första larmen om terrängbranden kom på söndagsmorgonen. Ett stort antal brandmän, samt flera helikoptrar, deltar i det omfattande släckningarbetet. Enligt Sunday Times har minst en brandman skadats i samband med släckningen.

Taffelberget är ett populärt besöksmål och räddningstjänsten har uppmanat allmänheten att lämna området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.