Visa alla (4)

Bränderna i Kalifornien kan ta ny fart – minst 31 döda

Publicerad

Efter de bränder som härjar i främst norra Kaliforniens vindistrikt har 23 personer bekräftats döda och 180 har skadats. Över 2.000 hus, vingårdar och byggnader har förstörts i lågorna och nu varnar landets väderstationer för nya bränder i delstaten.

Över 25.000 invånare har lämnat sina hem för att fly bränderna och mer än 150 personer saknas. Bränderna har förstört mer än 3.500 hem och affärslokaler i Kalifornien. Dödstalet har nu stigit till minst 31 personer.

Dödstalen kan stiga

Polischefen Robert Giordano i Sonoma-distriktet tror att dödstalen kommer att stiga.

– Förödelsen är enorm, vi kan inte ens ta oss in i vissa områden, säger han.

Tusentals brandmän kämpar fortfarande mot lågorna och har ännu inte lyckats få kontroll över de totalt 22 bränder som sträcker sig över ett område på drygt 170.000 acres, motsvarande ungefär närmar 70.000 hektar. Snarare så varnar myndigheterna att det kommer att bli ännu fler bränder i området.

– Det här är total förödelse, och det kommer att ta oss ett tag att ta oss ur det här, sa Kim Pimlott, chef vid Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd (Calfire) till Washington Post.

En brand i bergen ovanför en vingård i Napa, Kalifornien. Foto: Ezra Shaw/TT

Varnar för nya bränder

Vindarna som sedan i söndags orsakat stor spridning av bränderna minskade avsevärt under tisdagen, men nu varnar amerikanska väderstationer för att kraftiga vindar kan dra in på nytt och göra att bränderna tar ny fart. Sent på onsdagen lokal tid beslutade man att evakuera staden Calistoga med omkring 5.000 invånare.

En brandman jobbar med att släcka branden i närheten av Oakmont i Santa Rosa, Kalfornien. Foto: Jeff Chiu/TT

Kaliforniens guvernör Jerry Brown förklarade undantagstillstånd under tisdagen, ett så kallat state of emergency, i distrikten Napa, Sonomam Yuba, Butte, Lake, Mendocina, Nevada och Orange county.

– Jag väntar mig att det här blir den värsta brandkatastrofen i Kaliforniens historia, säger Mike Thompson, demokratisk ledamot i USA:s representanthus från Kalifornien, till San Francisco Chronicle.

Stora löpeldar i oktober

Löpeldar under oktober har historiskt sett lett till de största och mest skadliga bränderna i Kalifornien, enligt Calfire.

Dödligaste skogsbränderna i Kalifornien

Visa
  • Oktober 1933: 29 människor miste livet i en brand i Griffith Park nära Los Angeles.
  • Oktober 1991: 25 dödsoffer i när en svår skogsbrand drog genom Oakland Hills.
  • November 2003: 15 mister livet i när den så kallade Cedar-branden härjar runt San Diego.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i norra Kalifornien

Mer i ämnet