Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenska brandmännen Kiril och Klaes-Ola hjälper till i Turkiet: ”Ångrar att vi inte kom tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en 50 timmar lång bilresa kom till slut de svenska brandmännen Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg fram till turkiska Kahramanmaraş. Mot klockan arbetar de nu med förhoppningen om att hitta de sista överlevande i rasmassorna.

– Jag kommer aldrig ångra att vi tog oss hit – jag önskar bara att vi hade kommit snabbare, säger Klaes-Ola Kolberg.

Fem dygn efter att skalven slog till är chansen att hitta överlevande minimal. Trots det ser man på bilder från olika jordbävningsdrabbade områden hur människor och räddningsarbetare inte har gett upp hoppet.

I turkiska Kahramanmaraş, strax norr om epicentret för det första stora skalvet i måndags, befinner sig sedan i torsdags kväll nu de svenska brandmännen Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg.

Med sig från Sverige har de Kirils räddningshund Killian som är specialutbildad i att hitta och markera när han hittar en person som lever, eller som nyligen avled. Under fredagen gjorde Killian en sådan markering vid ett tillfälle – men hur det gick därefter vet de inte.

– Vi hittar någonting, sen är det andra som kommer dit med bland annat tunga maskiner och försöker gräva fram det som har hittats. Så fort vi har markerat vid en plats går vi vidare och letar på ett annat ställe, berättar Klaes-Ola när han tar en rast för att vila, byta om och äta innan de återgår till sökarbetet.

”Folk är tacksamma”

Arbetet med att organisera räddningsarbetarna sköts av INSARAG, en internationell räddningsorganisation under FN, och på plats i Kahramanmaraş finns räddningsarbetare från bland annat Tyskland, Bulgarien och Ryssland berättar Kiril och Klaes-Ola.

– Folket här är väldigt väldigt tacksamma över att vi är här. De drar och sliter i oss och vill att vi ska hjälpa just dem, berättar Klaes-Ola.

Eftersom det kan dröja innan man får tillstånd att flyga med en hund valde Kiril och Klaes-Ola till slut att åka bil ner till Turkiet – trots att det skulle ta några dagar att komma fram.

– Hade vi varit här inom 24 timmar hade vi kunnat hjälpa till med att hitta fler människor, säger Kiril.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.