Planet till Brasiliens president Jair Bolsonaro, till höger, som landar i Osaka, Japan inför G20-mötet. En militär flygofficer som reste tillsammans med presidentens stab, greps under en mellanlandning i Spanien efter tullen hittat kokain i officerens väska. Foto: Jorge Silva/Reuters/TT-Evan Vucci/AP/TT

Brasiliansk officer hade 39 kilo kokain i väskan – greps på väg till G20

Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro har fått en knarkskandal på halsen inför det stundade G20-mötet i Japan. En militär flygofficer som reste tillsammans med presidentens delegation greps under en mellanlandning i Spanien med kilovis av kokain i resväskan.

Gripandet av officeren skedde på tisdagen på flygplatsen i Sevilla. Där hade ett av de brasilianska delegationens plan gjort ett kortare stopp på väg mot Osaka där G20-mötet hålls, rapporterar flera internationella medier. I säkerhetskontrollen upptäcktes 39 kilo kokain i väskan till officeren, skriver New York Times.

Bolsonaro som själv reste i ett annat plan kallar incidenten på Twitter för ”oacceptabelt” och uppmanar till hård bestraffning, samt att Brasilien avser att samarbeta fullt ut med spanska myndigheter.

”Vi tolererar inte sådan här respektlöshet mot vårt land”, twittrade Brasiliens president Jari Balsonaro under tisdagskvällen.

”Kvalificerad knark-kurir”

Brasiliens försvarsminister bekräftar i ett pressmeddelande att en officer inom flygvapnet har häktats i Sevilla misstänkt för att ha transporterat narkotika. På onsdagen kommenterade vice-presidenten Hamilton Mourão uppgifterna och anklagar officeren för att vara en kvalificerad ”knark-kurir”.

– Det är uppenbart med tanke på hur mycket droger han hade på sig, att han inte bara köpte det i all hast runt hörnet, sade Mourão inför brasilianska tv-kameror, rapporterar CNN.

Brasilien har på senare tid blivit ett utmärkande land i den globala handeln med kokain. Jair Balsonaro godkände nyligen en lag, som ger brasiliansk polis större befogenheter att öppna eld mot misstänkta narkotikalangare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.