São Luis (t.v) är den första staden som sätts i karantän. Det trots att presidenten Jair Bolsonaro (t.h) försökt tona ner riskerna med coronaviruset. Foto: Francisco Campos Junior/Evaristo Sa/TT

Brasilianska storstäder sätts i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Två miljonstäder i nordöstra Brasilien sätts under veckan i karantän – trots president Jair Bolsonaros protester. Samtidigt stiger siffrorna över antalet smittade och avlidna i covid-19 i landet.

São Luis har som första stad i Brasilien satts i karantän. Från och med tisdagen får invånarna i miljonstaden i nordöstra Brasilien bara lämna sina hem av hälsoskäl eller för att köpa mat. De nya reglerna ska i ett första steg gälla till den 14 maj.

På fredag kommer även Fortaleza, 90 mil sydöst om São Luis sättas i liknande karantän. Fortalezas nära tre miljoner invånare får sitta i karantän i 20 dagar. Städerna är de första i landet att sättas i karantän.

Preventivt syfte

Fortaleza är huvudstad i Ceará, en av de värst drabbade delstaterna i Brasilien. Delstaten Maranhão, där São Luis är huvudstad, är däremot med 249 dödsfall förhållandevis lindrigt drabbat av coronaviruset, och de nya strikta reglerna införs i preventivt syfte.

– Det är inte kaos hos oss, men vi ser att trycket ökat snabbt och ligger över vad sjukvården klarar av, säger guvernören Flavio Dino.

President Jair Bolsonaro har under hela coronapandemin tonat ner riskerna och tidigare kallat landets guvernörers införande av karantäner i sina delstater ”brott”.

– Förstörelsen av jobb av en del guvernörer är ansvarslöst och oacceptabelt. Vi kommer att betala ett högt pris i framtiden, sade Bolsonaro i ett Facebooksänt tal så sent som i söndags.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se SVT:s utrikeskorrespondent Tigran Feiler berätta om varför Brasilien sätts i karantän först nu - och varför president Jair Bolsonaros protesterar. Foto: SVT

Nära 8 000 döda

Siffrorna över smittade och döda i Brasilien fortsätter att stiga. Under tisdagen ökades dödssiffran med över 600, till 7 921. Den officiella siffran över antalet smittade är 114 715.

De siffrorna är med all sannolikhet lägre än de verkliga talen. Biträdande hälsominister Wanderson Oliveira sade på tisdagen att resultaten från över 100 000 genomförda tester inte har registrerats ännu. Han sade även att siffrorna släpar efter och att de 600 dödsfallen inte nödvändigtvis inträffade under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer