Brasiliens president Dilma Rousseff vidtar kraftiga åtgärder för att förhindra amerikansk övervakning av brasilianska intressen via internet. Foto: Scanpix.

Brasilien bryter med USA-centrerat internet

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president har tagit iniativet till att instifta flera nya lagar för att minska landets beroende av ett ”amerikanskt” internet – och för att förhindra NSA:s spionage.

Efter att läckta dokument visat att NSA haft helt andra mål för sin övervakning än terrorism (som oljebolag och toppolitiker) väljer nu Brasiliens president att i ett brett samarbete mellan olika myndigheter i landet införa flera nya projekt tänkta att minska USA:s inflytande på internettrafiken.

Uppgifter har visat att NSA och de amerikanska underrättelsetjänsterna hackat sig in i det brasilianska oljebolaget Petrobas interna nätverk, samt avlyssnat den brasilianska presidenten Dilma Rousseffs telefonsamtal.

USA:s avlyssning

Måste lagra data lokalt

Bland lagförslagen finns ett som är tänkt att tvinga IT-bolag (som Facebook och Google) som vill verka i Brasilien att lagra all data lokalt i landet.

-Den globala motreaktionen är bara början och kommer att bli betydligt mer allvarlig de kommande månaderna, sa Sascha Meinrath vid den Washingtonbaserade tankesmedjan Open Technology Institute till SFgate. Idén om nationell privat självständighet kommer att bli ett allt hetare ämne världen över.

Bygger egna kablar

Brasilien tänker också utöka antalet egna internetknutpunkter. Dessutom planerar man att bygga sin egen optiska kabel direkt till Europa för att undvika att den brasilianska internettrafiken ska behöva skickas via USA. Utöver det planerar man koppla samman alla de sydamerikanska länderna med nya kablar i förhoppningen att skapa ett nätverk som USA inte kan avlyssna.

–Vi har för avsikt att utöka våra oberoende internetuppkopplingar med andra länder, meddelade presidenten AP. Förhandlingar pågår i sydamerika för utrullningen av landbaserade kopplingar mellan alla länderna.

Egen satellit

Inom tre år hoppas Brasilien också ha fått upp en egen satellit, bland annat för militär kommunikation.

Från amerikanskt näringsliv hörs många upprörda röster, då utvecklingen bland annat bedöms kosta amerikanska IT-bolag många miljarder när privatpersoner, organisationer och bolag väljer att lagra sin data utanför USA:s gränser.

Till och med det statliga postbolaget i Brasilien är högst engagerade i frågan och har påbörjat ett projekt som ska mynna ut i en ”avlyssningssäker” e-posttjänst. Övriga myndigheter har lovat att enbart köpa in mjukvaror som lever upp till de nya kraven.

Analytiker på nätet oroar sig för att fler länder ska följa Brasiliens exempel och att själva nätet ska bli mer fragmenterat och mer indelat efter världsdelar och länder.

Ställer in statsbesök

Brasiliens president Dilma Rousseff har ställt in sitt planerade statsbesök i USA i oktober. Anledningen är det cyberspionage USA har bedrivit mot Brasilien. Både Vita huset och Brasiliens regering beskrev på tisdagen besöket som uppskjutet.

Även Rousseffs personliga kommunikation har övervakats av den amerikanska säkerhetstjänsten NSA, enligt de avslöjanden som gjorts av den tidigare NSA-anställde Edgar Snowden.

Tidningen O Globo skriver att president Barack Obama förgäves ringde Rousseff i måndags för att försöka rädda besöket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet