Brasiliens justitieminister Sérgio Moro meddelade att han avgår vid en presskonferens på fredagen. Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Brasiliens justitieminister avgår efter tvist med Bolsonaro

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens justitieminister Sérgio Moro avgår som en direkt konsekvens av att president Jair Bolsonaro avskedat landets federala polischef. Den populära ministern har av många setts som en symbol i kampen mot korruptionen.

Korruptionen – och kampen mot den – var en av de frågor som Jair Bolsonaro drev hårdast i sin presidentkampanj 2018. Därför anses Sérgio Moros avgång vara ett hårt slag mot regeringen.

Det var på en presskonferens under fredagen som Sérgio Moro meddelade att han avgår på grund av att regeringen sparkat polischefen Maurício Valeixo. Någon förklaring till polischefens avskedande har ännu inte getts.

– Jag måste skydda mitt eftermäle och framför allt det åtagande jag tog på mig, att vi skulle stå stadigt mot korruption, organiserad brottslighet och våldsamma brott, sa Sérgio Moro på presskonferensen enligt The Guardian.

Sparkade minister i förra veckan

Den senaste tiden har relationen mellan presidenten och justitieminister Sérgio Moro, som utsett Maurício Valeixo, varit spänd, speciellt sedan presidenten började fundera på att göra ändringar i ledningen för den federala polisen.

I förra veckan sparkade Jair Bolsonaro sin hälsominister Luíz Henrique Mandetta efter en konflikt om hur coronapandemin ska hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.